Er zijn 17 doelen geformuleerd om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Deze doelen worden Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd en zijn afgesproken door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties (VN). Dus ook door Nederland. 

Sustainable Development Goals
Om deze SDG’s opgesteld te krijgen zijn over de gehele wereld duizenden organisaties en miljoenen burgers om hulp gevraagd. De SDG’s zijn gestart in 2015 en lopen door tot in 2030. 

Met de 17 doelen worden 169 targets vastgelegd. Deze onderwerpen maken de doelen nog concreter. De doelen zijn het mondiale kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en klimaatcrisis. Daarnaast zijn het de opvolgers van de Millenniumdoelen (2000 – 2015).  

Jongeren gezocht 
In juli 2022 werd geschreven over de ambitie van Afvalzorg. Afvalzorg heeft de ambitie om positief bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dit zijn dan die SDG’s. 

Circulair Lelystad had deze week een oproep op haar Instagram. Hierin worden jongeren gezocht die ideeën hebben om de wereld sneller inclusief en groen te maken. In september is er een bijeenkomst, de SDG Summit, in New York. 

Kwetsbaar
Juist de jongeren, als een of meerdere generaties die het meest te maken krijgen met problemen als klimaatverandering en socio-economische ongelijkheid, hebben het meeste belang bij een goed doordacht en in de maatschappij verankerd SDG-beleid.   

Deze jongeren zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van onbereikte ontwikkelingsdoelen, naast het feit dat ze ook nog de ervaringsdeskundigen zijn. Juist over die thema’s die ze het meest aangaan. Hierbij valt te denken aan sport, cultuur, onderwijs, omgevingsinrichting, woningen, klimaatbeleid.  

Platform Circulair Flevoland
In de 17 SDG’s staan onder meer de woorden ‘klimaat’ en ‘duurzaam’ genoemd. Hierbij kan ook de link worden doorgetrokken naar de circulaire economie. Zo is er in de provincie het Platform Circulair Flevoland, bestaande uit provincie, gemeenten, kennisinstellingen en ondernemers.  

Het is mogelijk om via het Platform nieuwe ketens te vormen en met name om kennis uit te wisselen. Voor de ondernemers is het dé kans om nieuwe contacten te leggen. Daarnaast kunnen de overheden de knelpunten en belemmeringen van het Platform halen, zodat ze daar mee aan de slag kunnen. 

(Bronnen: SDG Nederland, Platform Circulair Flevoland, Circulair Lelystad (Instagram), United Nations, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.03.2023

32 gedachte over “<strong>Zeventien doelen die de wereld verbeteren</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights