Tot deze maand kon men de perrons van station Lelystad Centrum bereiken via 2 mogelijkheden. De ene was via de stationshal en de ander via de trappen in de tunnel naast het station. NS en ProRail hebben ondertussen besloten om de ingangen via de trappen te sluiten. Dit om het zwartrijden te voorkomen en de veiligheid te vergroten.  

Schriftelijke vragen 
Volgens de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Lelystad kan de afsluiting verschillende negatieve effecten met zich meebrengen. Daarom zijn hierover vragen gesteld aan de wethouder. 

De fractie geeft aan dat dagelijks veel reizigers gebruik maken van de trappen. Dit gebeurt met name door reizigers van / naar bijvoorbeeld zuidwest Lelystad. Tevens is het de snelste route voor personen die naar het Provinciehuis willen. 

Verkeersveilige route 
Tevens zegt GroenLinks dat de in- en uitgang middels de trappen een verkeersveilige route is, daar men de gevaarlijke rotonde bij de Visarenddreef niet hoeft over te steken. Gezien de sluiting van de ingangen, moeten dagelijks veel meer mensen de rotonde oversteken, soms ook over de weg. 

De fractie verzoekt de wethouder een zebrapad te overwegen. Daarnaast wordt het college gevraagd of dat ze achter de keuze van NS en ProRail staat. GroenLinks zegt dat naast de verkeersveiligheid en de langere reistijd er een derde aspect van belang is. 

Dat is het veiligheidsrisico. Om van de perrons af te komen blijkt nu alleen de stationshal een veilige vluchtweg te zijn. Volgens Groenlinks is het verstandig om nog eens met de partijen om tafel te gaan. Hier moet de sluiting worden overwogen en gezocht worden naar andere manieren om de veiligheid bij de ingangen te vergroten.   

(Bron: GroenLinks (+ Instagram)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights