Iedereen wordt vrolijk van een groene tuin. Om een groene tuin te bereiken wordt in de Week van de Groene Tuin – 4 tot en met 10 april 2023 – elke dag verschillende groene én duurzame tips gedeeld. Dit gebeurt op verschillende sites en een van die sites is Week van de Groene Tuin.

Groene Tuin 
Als men de tuin, het balkon of de straat vergroent en verduurzaamt, zorgt men meteen voor minder wateroverlast en hittestress. Deze twee factoren worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. 

Daarnaast worden met groen ook insecten, vogels en andere dieren verwelkomd. Op die manier wordt ook een steentje bijgedragen aan biodiversiteit. In een evenwichtige tuin krijgen plagen en onkruid minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.  

Site Week van de Groene Tuin 
Op de site zijn vele tips over verschillende thema’s te vinden. Zo worden ideeën aangedragen over het ontstenen van de tuin, een gezonde bodem voor de tuin, het stimuleren van de biodiversiteit, klimaatbestendige omgeving.  

Tevens wordt er gesproken over duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken. Een balkon of tuin die goed is onderhouden, ziet er mooi uit én is goed voor het milieu. Bij het slim inrichten van de tuin, heeft de tuin niet veel onderhoud meer nodig.  

Aanmoediging van PS
De Provinciale Staten (PS) van Flevoland hebben in 2021 het Actieplan Biodiversiteit vastgesteld. Hiermee wil de provincie de voorwaarden realiseren die nodig zijn voor het herstel van de biodiversiteit. 

Gedeputeerde Hofstra gaf toen aan dat het goed is voor de landbouw, recreatie en variatie. Maar zeker voor de leefomgeving en woonplezier. De gedeputeerde is van mening dat iedereen wat kan doen, zoals minder tegels in de tuin en meer groen.

Aan de slag 
IVN kwam half maart met e-learning ‘Aan de slag met een levende tuin’. Misschien wil iemand wel een tuin(tje) vol bloeiende bloemen, gezonde planten, vogels en insecten. Het is makkelijk en leerzaam om de tuin natuur- en diervriendelijk te maken. 

Daarnaast is het bijhouden van een levende tuin echt minder werk dan steeds maar het onkruid tussen de stoeptegels te moeten verwijderen. Anne Wiegers – duurzame tuinexpert – laat zien hoe makkelijk het is om meer leven in de tuin te krijgen. 

(Bronnen: Week van de Groene Tuin, IVN, Regio Online) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights