Oktober 2022 werd er gesproken over het grillrestaurant met de naam ‘Stake 5’. Dit restaurant stond nog op het oude werkeiland van Lelystad-Haven. De sfeer van het restaurant was als van een pioniersbarak uit de beginjaren van Lelystad. In 2008 werden de deuren gesloten omdat het pand gesloopt zou worden. 

Erfgoedrestaurant
Februari dit jaar kwam voormalig stadsdichter van Lelystad, Juul Baars, met een ingezonden artikel en gedicht in de FlevoPost over dit restaurant. Hij had vernomen dat in het nieuwe plan Batavia geen plaats zou zijn voor het erfgoedrestaurant De Cantine. 

Nadat Stake 5 was gesloten werd er een replica gebouwd – startend in februari 2011-  bij Nieuw Land Erfgoedcentrum. De replica kreeg de naam De Cantine en de bedoeling was dat het dienst zou gaan doen als museumrestaurant. 

Motie Leefbaar Lelystad
Van het werkeiland is Stake 5 als De Cantine bij het museum Batavialand terecht gekomen. Maar het zou niet meer passen binnen het ontwikkelingsplan van het Batavia-gebied. Maar voor Juul Baars is afbreken geen optie, omdat er dan weer een stukje geschiedenis van Lelystad zou verdwijnen. 

Volgens de voormalig stadsdichter is het erfgoedrestaurant De Cantine het oudste restaurant – en tevens de oudste kroeg – van Lelystad. Leefbaar Lelystad geeft aan dat er jaren gesproken wordt met de ontwikkelaar, maar dat men niet erg opschiet. 

Gezien de ontwikkeling van Batavialand en de invulling van de ruimte, is het voor de fractie zeer logisch dat De Cantine weer teruggeplaatst zou worden naar de originele locatie. Mede uit het oogpunt van de ontwikkelingen aan het Waterfront.  

Daarom roept Leefbaar Lelystad het college op om zo snel mogelijk te gaan onderzoeken en de onderhandelingen te starten om De Cantine te verplaatsen van de huidige locatie naar het Werkeiland. Op deze manier krijgt het ook echt de erfgoedstatus. 

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, FlevoPost, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights