Elektrische bus

Nadat drie busvervoerders in hadden geschreven voor de concessie om het busvervoer te kunnen verzorgen, kwam EBS als winnaar uit de concessie(bus). In eerste instantie zou de vervoerder zorg dragen voor het openbaar vervoer in het noordelijke deel van de Veluwe en Midden-Overijssel, naast het vervoer in de regio IJsselmond en Lelystad. 

Elektrische bussen 
Vanaf december zal busvervoerder EBS een dienstregeling in Flevoland verzorgen. De vraag is of dit kan gaan draaien met elektrische bussen, daar het stroomnet in de provincie vol zit. 

EBS heeft de melding gekregen dat het netwerk vol zit en daarom achteraan kan sluiten. Dit zou dan gaan voor een elektriciteitsvoorziening in Lelystad en Emmeloord. EBS is nu op zoek naar een oplossing om de elektrische bussen te voorzien van stroom. 

Inzetten van dieselbussen 
De vervoerder zou vanaf december tot 2035 met elektrische bussen gaan rijden in grote delen van Flevoland. De netbeheerders TenneT en Liander hadden al begin van het jaar gemeld dat de voorzieningen nog niet klaar waren, dus dat er geen levering van elektriciteit kan plaatsvinden. 

De provincie bekijkt nu alternatieven, zoals de inzet van dieselbussen, verwisselbare batterijen en aggregaten. Een andere oplossing zou kunnen zijn, dat de bussen gaan rijden vanaf andere locaties. Hierbij valt te denken aan Zwartsluis en Harderwijk.  

Andere concessiegebied
Het probleem met de elektriciteit heeft geen invloed op de startdatum van het busvervoer door EBS. De vervoerder gaat hoe dan ook vanaf 10 december rijden. Begin van het jaar kwam EBS met het bericht van een mega-order van nieuwe e-bussen. 

Januari dit jaar wist de site van EBS te melden dat de Nederlandse bussenbouwer VDL 193 elektrische bussen voor EBS gaat bouwen. Deze bussen gaan vanaf december 2023 rijden voor 15 jaar in de nieuwe concessie Zaanstreek – Waterland. De bussen worden in september geleverd.  

(Bronnen: De Stentor, OVPro, In Het Nieuws, Omroep Flevoland, EBS OV, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights