De gemeenteraad heeft op 28 maart 2023 ingestemd met het invoeren van de huisvestingsverordening. De huisvestingsverordening treedt in werking op 27 april 2023. Met de opkoopbescherming kan de gemeente het actief opkopen van woningen in Lelystadse wijken verbieden. Hierdoor kunnen starters en mensen met een middeninkomen ook een woning (blijven) kopen, die zonder opkoopbescherming door een ander (zoals een investeerder) gekocht wordt.

Belangrijkste punten opkoopbescherming
In een periode van vier jaar na de datum van inschrijving van de nieuwe eigenaar, is het niet toegestaan om beschermde woningen op te kopen en te verhuren zonder een verhuurvergunning opkoopbescherming. Een beschermde woonruimte is iedere bestaande woning (geen nieuwbouw) die voldoet aan de volgende kenmerken:

  • een woning die gelegen is in één van de volgende wijken: Atolwijk, Kustwijk, Stadshart en Zuiderzeewijk;
  • de woning heeft een WOZ-waarde tot aan de geldende Nationale Hypotheek Garantie kostengrens (405.000 in 2023);
  • deze op de datum van inschrijving: vrij was van huur en gebruik, of in verhuurde staat was voor een periode van minder dan zes maanden, of werd verhuurd met een verhuurvergunning opkoopbescherming, en
  • waarvan de huidige of nieuwe eigenaar niet de gemeente of woningcorporatie is.

Naast de landelijke uitzonderingen in de wet, maakt de raad middels een verhuurvergunning ook uitzondering voor een woning die wordt opgekocht voor een bijzondere woonvorm óf voor mensen met een zorgindicatie.

Meer informatie?
Meer informatie over het aanvragen van een verhuurvergunning of over de opkoopbescherming zelf kunt u vinden op de gemeentewebsite.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights