Gilze en Rijen NK Tegelwippen

RIJENS NIEUWS – Vele gemeenten zijn bezig met de vergroening van de stad of dorp. Zo wordt er meegedaan aan het NK Tegelwippen of gewoon verwijderen van tegels en het vergroenen in Nunspeet, Amsterdam, Lelystad. Ook de gemeente Gilze en Rijen heeft voor de komende periode de slogan ‘Zoveel mogelijk tegels eruit en groen erin’. Dat is de nationale slogan van het NK Tegelwippen, dat op 21 maart is begonnen en doorloopt tot en met 31 oktober.

NK Tegelwippen 
Gilze en Rijen doet voor de tweede keer mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Tegelwippen en gaat daarmee de strijd aan met 175 andere gemeenten in Nederland. De gemeente is in 2023 geëindigd op plaats 22 in de categorie kleine gemeenten.  
Wethouder Corné Machielsen roept daarom elke inwoner van de gemeente op mee te doen. Het streven is om minimaal hetzelfde resultaat te behalen. Ook hier wordt het geluid gehoord, dat als men tegels vervangt door gras, bomen, struiken en bloemen, de omgeving beter bestand gemaakt wordt tegen het veranderende klimaat. Het is niet alleen goed voor de insecten en de dieren, maar zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. Tevens wordt de gemeente er mooier door. Ook wijst de wethouder op het onderzoek dat heeft aangetoond dat een groenere omgeving goed is voor de gezondheid. 

Tegeltaxi en korting op planten  
De gemeente heeft verschillende acties opgezet om de deelname aan het NK Tegelwippen zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken. Zo wordt ook dit jaar de tegeltaxi weer ingezet om gratis tegels, klinkers en wit zand op te halen. Hiervoor krijgt men in ruil zwarte grond voor de nieuwe beplanting. Tevens ontvangen deelnemers korting voor de aanschaf van planten bij een plaatselijke kwekerij. De volgende dagen zal de tegeltaxi rijden: 8 april, 22 april, 6 mei, 21 mei, 3 juni, 17 juni, 15 juli, 20 augustus, 9 september, 23 september, 14 oktober, 28 oktober.

Klimaatsubsidie 
Daarnaast biedt de gemeente Gilze en Rijen subsidies om tuinen groener te maken. Inwoners kunnen subsidie krijgen voor het vervangen van tegels door groen, maar ook voor onder meer een groen dak en waterdoorlatende verharding. Op de site van de gemeente is meer informatie te vinden over klimaatsubsidie voor meer groen en ruimte voor water.    

Op zaterdag 23 maart zal wethouder Corné Machielsen de aftrap verrichten van het NK Tegelwippen in de gemeente. Dit gebeurt in de Karel Doormanstraat in Rijen, tijdens de Struikroofactie van Leystromen. Dit struikroven is onderdeel van de Groene Markt.  
De bedoeling is dat Leystromen woningen gaat slopen om daarvoor in de plaats nieuwe duurzame woningen te gaan bouwen. 

Groene Markt 
Daarom kan iedereen op zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur gratis planten scheppen uit de tuinen van de te slopen huizen. Deze planten kunnen dan weer gebruikt worden voor de eigen tuin of voor het eigen balkon. Daarnaast krijgt men de kans om te leren stekken van planten voor een nog groenere omgeving. 
Ook is de Groene Markt het begin van het NK Tegelwippen. Diverse organisaties nemen deel aan de Groene Markt, onder meer Natuurlijk Gilze Rijen (NLGR), Energie Gilze Rijen, Allemaal Vitaal, de gemeente Gilze en Rijen en VIP voor elkaar.

Naast het planten roven en leren stekken, kunnen de bezoekers ook een kans maken om een regenton te winnen. Kinderen kunnen meedoen aan leuke knutselactiviteiten en men kan de buurtgenoten ontmoeten. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Gilze en Rijen.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

©  Khamakar News Agency / 21.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights