Stoep met tegels

NUNSPEET – Ook in de gemeente Nunspeet wil het gemeentebestuur dat de inwoners aan de slag gaan met het groener en klimaatbestendig maken van de tuin. Naast de gebruikelijke stimulerende activiteiten heeft de gemeente besloten om het de inwoners makkelijker te maken om de tegels door groen te vervangen en daarom is de gemeente de tegeltaxi gestart. 

Tuin vergroenen 
Bij de inwoners van de gemeente Nunspeet die hun tuin willen vergroenen, worden de tegels die weg kunnen, gratis opgehaald door de tegeltaxi. Het ophalen van de tegels gebeurt op vaste momenten en alleen op aanvraag. 
De gemeente geeft op haar site aan dat het vergroenen van de tuin veel voordelen kent. Zo maken de planten en bomen de tuin in warme zomers beduidend koeler. Daarnaast zorgt groen in de tuin voor een natuurlijke waterafvoer. Deze waterafvoer helpt wateroverlast na een flinke stortbui te voorkomen. Daarbij komt dan ook dat een groene tuin een gunstig effect heeft op de gezondheid. Tenslotte werkt een groene tuin bij aan de biodiversiteit. 

Aan het ophalen van de tegels door de zogenaamde tegeltaxi zitten wel wat voorwaarden. Zo moeten de tegels door de inwoners zelf uit de tuin verwijderd zijn. Hierbij valt te denken aan halve of hele tegels. betonstraatstenen en klinkers. Belangrijk hierbij is dat de inwoners de oude tegels vervangen voor waterdoorlatend groen. Hierbij moet men denken aan planten en / of bomen. Als achteraf blijkt dat niet aan deze voorwaarde is voldaan, zal de gemeente de ophaal- en stortkosten bij de inwoner in rekening brengen. De informatie over de tegeltaxi en het aanvragen ervan is te vinden op de site van de gemeente.  

Planten en bomen maken de tuin koeler, wat prettig is tijdens hete zomerdagen. Naast het feit dat groen wateroverlast voorkomt. Dat houdt in dat door het groen maken van de tuin, deze klimaatbestendig wordt gemaakt. 
Ook is groen goed voor de gezondheid en het welzijn. De mens profiteert van de groene tuin, maar niet alleen. Zo houden kleine dieren en insecten ook van een mooie groene tuin, daar het namelijk de leefomgeving is voor deze dieren. Door de aanleg van ‘de groene tuin’ wordt de biodiversiteit bevorderd. Daarmee draagt men bij aan het behoud van diverse kleine dieren en insecten. 

Subsidie voor de tuin
De gemeente maakt het vergroenen van de tuin aantrekkelijk met de tegeltaxi, naast het feit dat het vergroenen nog aantrekkelijker wordt gemaakt door de Stimuleringsregeling. Inwoners kunnen voor 6 maatregelen subsidies aanvragen, wat gaat van het verwijderen van bestrating tot het planten van een boom. 
De gemeente Nunspeet verwijst voor deze subsidies naar de site van het Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe, waar de informatie te vinden is. Via een postcode, kan men in de eigen gemeente komen. Daarnaast kan men ook via de knop ‘Woning verbeteren’ en dan de knop ‘Natuur en Knop’ al informatie over de verzorging van de tuin vinden. 

Er wordt meteen een tip gegeven voor het vergroenen van de tuin. Men geeft hier aan dat men bij het weghalen van de tegels planten moet plaatsen die goed tegen hitte en droogte kunnen. Hierbij valt te denken aan lavendel, klimop, vlinderstruik, wolfsmelk of de blauwe spirea. Daarnaast zijn er ook bomen die het goed doen bij warme omstandigheden, zoals de Franse esdoorn, de vijgenboom en de boomhazelaar. 

(Bronnen: Gemeente Nunspeet, Regionaal Energieloket) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.02.2024

2 gedachte over “Makkelijk van de tegels af door de tegeltaxi”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights