Voorlopig Ontwerp Wilhelminaplein (© gem Gilze en Rijen)

RIJENS NIEUWS – Op 9 april heeft de gemeente Gilze en Rijen de plannen laten zien van de nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein. De opzet is dat het plein ingericht wordt tot een groen, duurzaam en veilig dorpsplein. Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe plein is klaar. Tijdens de inloopavond in De Laverije op 9 april was er veel interesse van inwoners, ondernemers en organisaties. 

Inloopavond De Laverije
Tijdens de inloopavond in De Laverije zijn zo’n 100 mensen komen kijken naar de tekeningen. Tevens was veel winkelpubliek nieuwsgierig. Het ontwerp van het plein is nu ook te zien op de site van de gemeente Gilze en Rijen. 

Vorig jaar – 8 juni 2023 – hebben inwoners, ondernemers en organisaties kunnen reageren op 3 mogelijke ontwerpen van het nieuwe Wilhelminaplein. Na de inloopavond van 8 juni zijn er nog meerdere gesprekken geweest met betrokkenen. Hierbij werd gesproken over de bereikbaarheid en inclusie (fysieke toegankelijkheid). Met alle reacties is de gemeente aan de slag gegaan en heeft 1 voorkeursontwerp uitgewerkt. 

Van voorlopig naar definitief ontwerp 
Na deze inloopavond kan de gemeente weer verder met de reacties op het voorlopig ontwerp. Daarbij wordt gekeken of er nog aanpassingen nodig zijn. Daarna zal er een definitief ontwerp worden gemaakt, waarbij de planning is dat het definitieve ontwerp na de zomer van 2024 gedeeld kan worden. Vervolgens zal het college aan de gemeenteraad verzoeken om het ontwerp vast te stellen.

Maar de gemeente zit niet stil. Op 10 april werd aan de oostzijde van het plein het Looierskwartier geopend. De nieuwbouw bestaat uit zo’n 20 appartementen, een supermarkt en winkelruimte. Tevens is het parkeerterrein aan de achterzijde afgerond. 
Daarnaast wordt nog gewerkt aan een nieuw horecapaviljoen. De verwachting is dat de nieuwe horeca in het 3e kwartaal afgerond is. 
Met de herinrichting van het Wilhelminaplein zal de nieuwbouw in de toekomst 1 geheel vormen met de rest van het plein. Op deze manier zal het dorp Rijen hét dorpsplein krijgen, waar men al zo lang naar uit heeft gekeken. 

De gemeente Gilze en Rijen gaat van het Wilhelminaplein het centrale dorpsplein maken met ruimte voor terrassen, festiviteiten en andere ontmoetingen. De bedoeling is dat het Wilhelminaplein een groene en fijne verblijfsplek zal zijn. Een plein dat uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Het college zet voor de openbare ruimte in op een duurzame inrichting met aandacht voor groen en gevarieerde aanplant. 

Met de nieuwe inrichting wordt verkoeling aangeboden en zal het water langer worden vastgehouden. Bij het ontwerp van het plein zijn de gebruikers van het plein gevraagd om mee te denken.  
Meer informatie over het ontwerp en de plannen is te vinden op de site van de gemeente.  

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 16.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights