Boomspiegel adopteren (© GroenLinks Haarlem)

RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen is hard bezig met de inwoners aan te sporen om te verduurzamen en te vergroenen. Zelf zal de gemeente bij plannen meer vergroening toepassen, zoals bij de nieuwe plannen voor het Wilhelminaplein. Gilze en Rijen geeft aan dat de gemeente sinds eind maart 40 boomspiegel tuintjes rijker is. 

Boomspiegel tuintje
Vanaf eind maart hebben inwoners uit alle kernen van de gemeente een boomspiegel tuintje aangelegd in de straat of wijk. Hiervoor kon men een gratis plantpakket aanvragen. Wethouder Corné Machielsen heeft het eerste pakket van dit seizoen overhandigd. 

De gemeente Gilze en Rijen werkt hard aan het groener maken van de gemeente, waarbij de gemeente de hulp inroept van de inwoners. Een inwoner kan een boomspiegel adopteren en er een leuk minituintje van maken. De boomspiegel is de kale grond rondom de stam van een boom. Volgens het college staat de boom op gemeentegrond in een boomvak  op de stoep.  
Dit houdt in dat men geen boomspiegel tuintje kan aanleggen bij een boom in een park of een groenstrook. Van de andere kant is het net zo mooi als dit soort bomen ook zo’n aangeklede boomspiegel zou krijgen. 

Bloemen en planten rond de boom – in het zogenaamde boomspiegel tuintje – zorgen voor een mooie, verzorgde en kleurrijke straat. Daarbij kunnen insecten, vlinders en vogels er schuilen en eten vinden. Daarbij fleurt zo’n mooi minituintje – meestal, als het wordt onderhouden – de buurt op.  

Zelf starten met boomspiegel tuintje 
De gemeente roept de inwoners op ook een boomspiegel tuintje aan te leggen, waarvoor men een gratis plantpakket kan aanvragen. Hiervoor moet men een mail sturen naar groen@abg.nl . In de mail geeft men aan dat het onderwerp ‘boomspiegel tuintje’ is. Na ontvangst zal een medewerker van de buitendienst de plaats komen controleren. Op het moment dat deze medewerker groen licht geeft, kan men beginnen. Hiervoor zal de gemeente een stempel plaatsen naast de boom. Met de stempel wordt kenbaar gemaakt dat de buurt onderhoud uitvoert middels bloemen of planten. 

Iedereen die zich aangemeld heeft, zorgt voor het onderhoud van het boomspiegel tuintje. Indien men verhuist en er is niemand die het onderhoud overneemt, moet men dit melden bij de gemeente. De gemeente verwijdert daarna de tekst op de tegel.
Voor het onderhoud zijn voorwaarden vastgelegd op de site van de gemeente. Onder meer is het verboden om tegels weg te halen. Men wordt gewaarschuwd geen kabels, leidingen en boomwortels te beschadigen. Tevens moet de stoep goed bereikbaar blijven.  

Tevens wordt geadviseerd om de planten regelmatig water te geven, geen chemische of biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om in de winter wat bladeren te laten liggen. Op die manier kunnen insecten, onder meer lieveheersbeestjes, daar overwinteren. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights