Boomspiegel adopteren (© GroenLinks Haarlem)

RIJENS NIEUWS – Een boomspiegel is de grond rondom de stam van een boom. Mocht er in de straat geen planten in de boomspiegel staan, dan kan men de boomspiegel adopteren. Deze adoptie betekent dat men er een leuk minituintje van maakt, men zorgt zelf voor het onderhoud, zoals water geven en onkruid verwijderen. 

Boomspiegel 
Een boomspiegel is de ruimte rondom de stam, het oppervlak onder de kruin van een boom. Soms wordt de naam boomkrans gebruikt. Het hart van de boomspiegel is de plaats waar de stam uit de grond komt. 
Bloemen en planten rond de boom zorgen voor een mooie, verzorgde en kleurrijke straat. Daarnaast kunnen insecten, vlinders en vogels er schuilen en eten vinden. Zo’n minituintje kan de buurt opfleuren. 

Voor de gemeente Gilze en Rijen gaat het om de bomen die in de vakken op de stoep van de gemeentegrond staan. Een persoon laat – voor de adoptie – aan de gemeente weten dat men een boomspiegel tuintje wil aanleggen. Een medewerker van de gemeente komt dan kijken of de plaats geschikt is voor een boomspiegel. Als dit zo is, dan wordt er door de gemeente gezorgd voor een stempel op een tegel bij de boom. Bij het schoffelen zal de groenbeheerder van de gemeente de planten laten staan. Tevens zien andere bewoners ook dat het om een boomspiegel tuintje gaat.   

Plantgoedactie 
Bij de aanleg van het tuintje is het verstandig om de omstandigheden bij de boom te bekijken. Is er sprake van veel of weinig zon, droge of natte grond? Dit zijn juist die zaken, die het controleren waard zijn, zodat men planten kan kiezen die hierbij passen. Mogelijk staat er in de eigen tuin nog een plant die gestekt of gescheurd kan worden. Of zaad van bloemen dat gezaaid kan worden. Tevens kan men planten ruilen.  
Indien men bloembollen wil planten, kan men nog gebruik maken van de plantgoedactie. Dit is de actie van de Natuur- en landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) in samenwerking met de gemeente. Dit jaar kan men extra goedkoop bloembollen kopen, daar de gemeente de helft van de prijs betaalt. Kijk op www.natuurlijkgilzerijen.nl voor meer informatie over de actie. Op is op.

De gemeente komt in het najaar met een actie voor vaste planten voor het boomspiegel tuintje. Er zijn een aantal regels opgesteld waar men op moet letten bij de aanleg van een boomspiegel tuintje. Zo moet de stoep veilig blijven om op te wandelen. Er mogen geen takken over de stoep hangen en u mag niet te diep graven in de grond.

Gilze en Rijen werkt er hard aan om de gemeente groener te maken. Daar is de hulp van de bewoners voor nodig. Bij een boomspiegel tuintje gaat het om bomen op gemeentegrond. Voor mensen die de eigen tuin groener willen maken, kan men ook meedoen met het NK Tegelwippen. Informatie is te vinden op de site van deze activiteit.  

Voor informatie en aanmelden voor het boomspiegel tuintje kan men terecht op de site van de gemeente. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Covergreen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.03.2023

Een gedachte over “<strong>Wijk wordt groener en mooier met boomspiegel tuintje</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights