Wilhelminaplein Inloopavond 9 april

RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen is voornemens om het Wilhelminaplein in te richten tot een groen, duurzaam en veilig dorpsplein. In 2023 heeft de gemeente 3 mogelijke schetsontwerpen getoond, waarna – naar aanleiding van reacties van omwonenden en andere inwoners – 1 voorkeursontwerp verder is uitgewerkt. 

Meedenken over Voorlopig ontwerp 
De gemeente heeft gemeld dat het voorlopig ontwerp voor het nieuwe plein klaar is. Daarom worden omwonenden en andere inwoners van Rijen uitgenodigd om de plannen te bekijken, tijdens een inloopavond op dinsdag 9 april in Winkelcentrum De Laverije (Wilhelminaplein 30). 
In 2023 – 8 juni – konden inwoners, ondernemers en organisaties reageren op de 3 mogelijke ontwerpen. Na die inloopavond heeft de gemeente nog meerdere gesprekken gevoerd met betrokkenen met onder meer onderwerpen als bereikbaarheid en inclusie. Het college heeft iedereen bedankt voor zijn of haar inbreng. 

Met de resultaten is stedenbouwkundig bureau Wissing Ruimtelijke Denkers aan de slag gegaan en is met het voorlopig ontwerp gekomen. Ook nu vraagt de gemeente weer de inbreng van de verschillende partijen van 8 juni 2023 en andere inwoners die mee willen denken.  
De verschillende fracties in de gemeenteraad hebben al eerder hun plannen / ideeën of inzichten over het Wilhelminaplein gegeven. Zo gaf de woordvoerder van Groen Gilze en Rijen bij de gemeenteraadsvergadering van maandag 10 juli 2023 een bijdrage over het Wilhelminaplein. De fractie gaf aan dat het plein een “ … een geliefde sightseeing plek … “ is. Daarnaast werd gemeld dat binnenkort het centrum van Rijen één geheel zal zijn. Maar op het plein rijzen “ … grote betonnen gevaartes uit de grond …
Op de site van de fractie staat te lezen dat het centrum een ‘upgrade’ nodig heeft, daar de gemeente “ … zijn ‘stedelijke’ omgeving … “ te veel heeft laten verstenen. Hierbij wordt verwezen naar het winkelcentrum De Laverije en het Wilhelminaplein. In de omgeving zijn geen of nauwelijks planten te bekennen.   

Over het groen en planten werd al gesproken in de raadsvergadering van 1 november 2022. Er was een ingekomen brief en een opmerking van de D66-fractie. Hierbij ging het over kap van bomen in de gemeente en geen of nauwelijks herplanting van hetgeen wat gekapt was. D66 heeft ook haar op de site aangegeven “ … behoud van zoveel mogelijk volwassen bomen en meer groen, ook op het toekomstige Wilhelminaplein … “ Kijkend naar het plein ziet men inderdaad erg weinig groen.

Inloopavond 9 april 
Het college roept op om mee te praten over het centrum tijdens de inloopavond op 9 april. De gemeente is van mening dat Rijen eindelijk het dorpsplein krijgt waar men al zo lang naar uitkijkt. De plannen bekijken en (eventuele) reacties meegeven aan de gemeente kan op die avond van 19.00 – 20.45 uur. Men is vrij om langs te komen binnen deze tijdsperiode bij Winkelcentrum De Laverije (Wilhelminaplein 30). Aanmelden is noodzakelijk – daar men wil weten hoeveel personen verwacht kunnen worden – via de site van de gemeente

De reacties die binnenkomen op de inloopavond worden door de gemeente verzameld en bekeken. De reacties worden bekeken om te kijken of in het plan nog aanpassingen nodig zijn. Hierna zal een definitief ontwerp worden gemaakt, dat – volgens de verwachting van de gemeente – na de zomer openbaar wordt gemaakt. De volgende stap is dat het college aan de gemeenteraad zal vragen om het ontwerp vast te stellen. Inwoners die nog vragen hebben, kunnen deze naar secretariaatprojecten@abg.nl mailen. 

(Bronnen: Gemeenteraad Gilze en Rijen, Groen Gilze Rijen, Gemeente Gilze en Rijen, D66 Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.04.2024

Ook te lezen via Dagblad Breda, Tilburg

2 gedachte over “Voorlopig ontwerp van het nieuwe Wilhelminaplein”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights