Stoep met tegels

AMSTERDAM – De volgende gemeente die weer druk is met groen en de vervanging van de tegels, is Amsterdam. De gemeente geeft aan dat veel steen er voor zorgt dat het regenwater niet goed wegloopt én de tuin van de inwoners en de stad warmer maakt op zomerdagen. Daarentegen verkoelt groen en neemt het water op. 

Groener maken stad Amsterdam 
Om dit te kunnen realiseren wil het gemeentebestuur de stad groener maken. De inwoners van Amsterdam die tegels ruilen voor groen, kunnen de tegels gratis laten ophalen door de Tegelservice. Het advies van de gemeente is daarom ook ‘Dus wip die tegel eruit en plant er wat groens voor in de plaats’. 

De gemeente Amsterdam laat de tegels in april, mei, juni, september en oktober gratis ophalen in elk stadsdeel. Op de site Weerproof staan de data vermeld, dat men in de buurt is om de tegels op te halen. 
Het systeem is vrij simpel. Men haalt de tegels uit de tuin om plaats te maken voor groen. Op de site kan men de tegels aanmelden voor de dag die het beste uitkomt om opgehaald te worden. De tegels worden net iets van tevoren op de hoek van de straat gelegd, waarna de gemeente de tegels gratis afvoert. De tegels kunnen de dag voor de ophaaldag vanaf 16.00 uur klaargelegd worden op de afgesproken locatie, maar uiterlijk 07.00 uur in de ochtend van de ophaaldag moeten de tegels klaarliggen.  

Nederlands Kampioenschappen
Naast het feit dat het hele jaar de tegels verwijderd kunnen worden, bestaat er ook nog zoiets als het NK Tegelwippen. Ook dit jaar zullen veel gemeenten hieraan meedoen in de periode van 21 maart tot en met 31 oktober. Door de tegels te verruilen voor groen, kunnen de gemeenten meedoen aan het NK Tegelwippen, waarbij de gemeente die de meeste tegels inruilt voor groen, de Gouden Tegel wint. Op 31 oktober wordt er geteld hoeveel tegels zijn gewipt en welke gemeente de meeste tegels heeft verzameld.. 

Amsterdam zal ook dit jaar weer meedoen met het NK Tegelwippen. In de gemeente zijn er in het vorige seizoen 250.000 tegels gewipt, waarbij 840 Amsterdammers mee hebben gedaan met de Tegelservice. De gemeente Amsterdam wil het aantal van 250.000 tegels dit jaar overtreffen, maar zeker ook het aantal inwoners dat mee doet. Elke opgehaalde tegel door de Tegelservice, telt mee voor de Amsterdamse score tijdens het NK Tegelwippen. Daarom roept de gemeente ook de inwoners op om zo snel mogelijk de tegels eruit te wippen.   

Het Nederlands Kampioenschappen Tegelwippen bestaat reeds sinds 2021. In de afgelopen 3 jaar zijn er al zo’n 9 miljoen tegels gewipt. Maar dit jaar zou het best wel eens mogelijk kunnen zijn, dat de magische grens van 10 miljoen tegels doorbroken gaat worden. Daarom zijn alle gemeenten van Nederland druk bezig om de inwoners enthousiast te krijgen om die grijze stoeptegels en die rode tegeltjes eruit te wippen en te vervangen door groen. Daarbij kunnen de gemeenten zelf ook een bijdrage leveren, door tegels in parken eruit te wippen en bijvoorbeeld te vervangen door houtsnippers. Staat veel beter en is gezonder.

Net zoals bij elke kampioenschappen zijn er ook bij het NK Tegelwippen spelregels. Deze zijn te vinden op de site . Belangrijk is in ieder geval te weten, dat men alleen de tegels in de eigen tuin mag wippen. Dus begin niet aan de tuin van de buurman.   

Samenwerking 
Om de tuin groener te maken of het huis minder heet kan men via Weerproof handige tips krijgen en inspirerende voorbeelden. Tevens kan men op de site van het NK Tegelwippen tips vinden wat men kan doen met de ruimte die ‘vrijkomt’ door de gewipte tegels. De Tegelservice in Amsterdam wordt georganiseerd door de gemeente en Amsterdam Weerproof.

(Bronnen: Amsterdam Weerproof, Gemeente Amsterdam, De Stentor, NK Tegelwippen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights