Vondelpark Harderwijk (© KNA)

HARDERWIJK – Op dinsdag 9 april is de Groene Tocht door de buurt weer opgepakt. Dit keer van het Vondelhuys via De Kiekmure door het Vondelpark en dan weer terug. Natuurlijk gaat het om het groen – planten, bloemen, gras en bomen – echter er speelde nog een item mee en dat was de elektriciteit. Enige dagen terug lag een brief van Liander in de bus over onderhoud. 

De leke inspectie 
Na het begin van de serie De Groene Mantelzorger op 10 maart, zijn ondertussen reeds een aantal delen van de wijk Stadsdennen op een leke manier geïnspecteerd. De leke inspectie is gestart op 18 maart in het gebied 1 rondom de Rhijnvis Feithlaan. Overigens zijn er nog 2 eerdere artikelen over de wijk en het groen geschreven. Op 19 en 21 maart is gebied 2 geïnspecteerd. Dat was het gebied tussen de Vondellaan en de 3 appartementencomplexen van het Vondelpark. In deel V is het gebied rond het winkelcentrum Stadsdennen bekeken.

De leke inspectie houdt in, dat er gekeken wordt naar wat er gebeurt met het groen en de veiligheid in de wijk Stadsdennen in de gemeente Harderwijk. De opzet is dat er gekeken wordt met de ogen van een leek naar het groen in de wijk en hoe deze is / wordt onderhouden. Het uiteindelijke doel zou kunnen zijn, dat er het een en het ander wordt gedaan om de omgeving van het Vondelpark omgezet te kunnen worden tot de groene long van de wijk.  

Brief Liander 
In de (eerste) brief van Liander werd een melding gemaakt van een complete stroomonderbreking op dinsdag 9 april van 9.00 tot 14.00 uur. In de brief was sprake van onderhoud aan de kabel. Een paar dagen later lag er weer een brief in de bus. Wederom met dezelfde tekst, alleen nu was er sprake van een stroomonderbreking op woensdag 17 april van 10.00 tot 14.00 uur. 
De eerste vraag was natuurlijk wat er aan de hand was, maar het draaide eigenlijk om het feit of het 1 of 2 onderbrekingen zouden zijn. Met name buurtbewoners die afhankelijk zijn van elektriciteit – lift, medische apparatuur als beademingsapparatuur, alarm voor zorg – zouden het moeilijk hebben met zo’n onderbreking. Het was zeer verwarrend, maar ‘gelukkig’ was er een brief van de verhuurder met 1 datum en daarna een brief van de verhuurder met de 2 data. 

Aangezien we allemaal best wel nieuwsgierig zijn is even een kijkje genomen bij De Kiekmure, waar gewoon stroom was. De manager gaf zelfs aan geen brief van Liander gezien te hebben. Daarna met de Groene Tocht begonnen, waarbij met medewerkers van Liander is gesproken. Een van de heren gaf aan dat het ging om een nieuwe hoogspanningskabel voor de buurt. Het bleek dus ook voor de buurt achter het Vondelpark te gaan. Tevens gaf de medewerker aan dat er nog meer ontkoppeld zou worden en ook nog op de volgende dag. Die brief is niet binnengekomen, maar het is aan te nemen dat hij 17 april bedoelde. Overigens was het winkelcentrum gewoon open, maar de praktijken van fysiotherapie aan de Vondellaan niet.    

De Groene Tocht 
Het binnenplein van het Vondelhuys bestaat uit behoorlijk wat tegels, die liggen boven op de garage. Om meer te doen aan het vergroenen, zou dit binnenplein ook aangepast kunnen worden. Of meer groen door planten in potten en houtsnipperpaadjes of groen direct op het dak van de garage. Overigens heeft het pand wel zonnepanelen. 
De tuin van wijkcentrum De Kiekmure is een tijdlang niet of nauwelijks onderhouden, wat  duidelijk te zien is aan de achterkant. Achter het gebouw is een parkeerplaats – in 2 delen -, waar op het eerste deel weinig groen te vinden is. De parkeerplaats is met name bedoeld voor de rijscholen. Aan de kant van het Vondelhuys zijn geen bomen te vinden op de stoep. 
Het is opvallend te noemen dat er veel peuken zijn te vinden in de struikjes bij De Kiekmure, naast redelijk wat onkruid. Ook in de scheiding tussen de 2 delen van de parkeerplaats is veel ‘onkruid’ te vinden. In het tweede deel zijn 4 boompjes te vinden met iets wat lijkt op een boomspiegel.      

Na de parkeerplaats, kan men het Vondelpark inlopen van een aantal richtingen. Op zich ligt het park zeer gunstig gelegen, alleen zou er wat meer onderhoud gedaan mogen worden. Op het moment van deze inspectie, werd er onderhoud uitgevoerd in het park. Het was alleen niet helemaal duidelijk wat men aan het doen was óf bladzuigen óf maaien. Opvallend was wel dat er een auto in het park stond. 
Het Vondelpark heeft een grote verscheidenheid aan bomen, wat ontzettend mooi is – zeker als de bomen in bloei staan – en functioneel. Het nadeel van het park is dat er veel paadjes zijn, die gebruikt worden als fietspad. De paadjes en nieuwe paadjes – liefst van voor naar achter – zouden beter ingevuld kunnen worden met houtsnippers. Zo kunnen ze ook de speeltuintjes verbinden. Positief zijn de houtsnippers bij de speeltuintjes. Tevens zijn er wat oneffenheden, bultjes en kleine bergjes. Dat mag best meer en hoger en ook voorzien van houtsnipperpaden.

‘Groene wonden’
Het onderhoud aan de kabel door Liander heeft het deel van het park bij het eerste elektriciteitshuisje er niet beter op gemaakt. Gewoon in straattaal: het ziet er slecht uit, grond ligt open, struiken uit de grond getrokken en liggen op de grond, er liggen stenen en zand op het gras. Tevens liggen er houten balken op het gras. Dit zal een flinke ‘groene wond’ worden. 
Een andere ‘groene wond’ ligt iets verder, waar auto’s al heel lang op het gras van het Vondelpark worden geparkeerd. Hier is het gras compleet weg en er ligt gewoon zand. De opmerking tegen een bestuurder die net de auto op het gras zette van “ … Hé, dat is een grasveld … “  werd niet in dank afgenomen. 

In het park staat één kunstwerk, waarbij de ruimte eromheen slecht is onderhouden. Overigens zouden meer kunstwerken in het park mogen worden geplaatst. Daarnaast is het jammer dat het Vondelpark de gehele dag door wordt gebruikt als hondenuitlaatplaats, zonder dat het is aangegeven. Er hangt een bakje met zakjes, maar of die worden gebruikt, mag men zich afvragen. 
Aan het einde van het park zijn speeltuintjes met én zonder houtsnippers. Om één van de speeltuintjes is een hekje ontdekt van steentjes in een ijzeren rek, wat ook gebruikt wordt langs vele spoorlijnen door Nederland. Op zich misschien functioneel, maar niet echt mooi. Beter zou zijn als deze hekken vervangen worden door (iets hogere) muurtjes met street art of graffiti.   
Tenslotte staat halverwege het park een redelijk oude boom met mos. Laten we daar trots op zijn en zorgen dat er nog meer bij komen. 

(Bron: Liander, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights