Overzicht meldingen schimmel (© Leefbaar Rotterdam)

ROTTERDAM – Vandaag kwam de Volkskrant met een artikel – achter de paywall – over woningen in Rotterdam met schimmel. Het schijnt dat er elk jaar tijdens koude maanden bij gemeente en woningcorporaties veel klachten over schimmel binnen komen. Maar dit jaar zou het in Rotterdam wel heel erg zijn. De vraag die de krant stelde of er sprake zou zijn van achterstallig onderhoud of dat de huurders beter moeten ventileren. 

Veel woningen
Maar ook andere media komen met het verhaal over schimmel in bepaalde Rotterdamse woningen. Zo kwam De Havenloods vrijdag met een artikel over zogenaamde schimmelwoningen in de stad. Een dag na de gemeenteraadsvergadering is de journalist van de lokale krant een rondgang gaan doen onder meer in de wijk Spangen (P.C. Hooftplein). In de vergadering van de raad werd gemeld dat duizenden Rotterdammers last hebben van schimmel in één of meerdere ruimtes in de woning. Ondertussen zijn er moties aangenomen, maar wat zijn de acties? 

Eerder (eind maart) had de lokale krant al melding gemaakt van honderden meldingen van schimmel in woningen. De fractie van Leefbaar Rotterdam had het Meldpunt Schimmel en Achterstallig Onderhoud opgezet en daar zijn meldingen vanuit de gehele stad binnengekomen. Mogelijk – gaf de lokale krant aan – zou het nog maar een topje van de ijsberg zijn. Het raadslid van Leefbaar Rotterdam, Vanessa Bruin, heeft een kaart met de meldingen die toen waren binnengekomen en verwerkt, overhandigd aan wethouder Chantal Zeegers. 
Volgens het Meldpunt zijn in een paar maanden 400 klachten binnengekomen. Vanessa Bruin heeft een aantal huizen bezocht en met huurders gesproken. Ze geeft aan dat ze vaak niet weet wat ze ziet. 

Het raadslid is bij een woning geweest, waar een lekkage zat. De bewoner kreeg het niet schoon, maar het ergste is dat huurders een soort van schuldcomplex wordt aangepraat door verhuurders. En dat gebeurt dan meestal in de trant van ‘beter schoonmaken’ of ‘het huis beter luchten’. Ook als de huurders aangeven dat de roosters het hele jaar openstaan. 
De gemeente Rotterdam geeft op haar site aan dat schimmel altijd gemeld moet worden bij de huisbaas. Als deze laatste het niet kan repareren, dan kan men dit melden bij de gemeente. 

Advies van GGD
Volgens de GGD krijgt men door schimmel in huis, zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of het hout. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Men kan onder meer last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Indien een persoon allergisch is of astma of een andere longziekte heeft, kunnen de klachten door de schimmels verergerd worden.
Schimmelplekken kunnen het beste zo snel mogelijk worden schoongemaakt en bestreden worden met een toegelaten schimmelbestrijdingsmiddel. Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis.   

De woningcorporatie 
Een woningcorporatie – Woonstad Rotterdam – laat op haar site weten dat er de laatste tijd veel gesproken wordt over schimmel in woningen. Schimmel in de woning is slecht voor de gezondheid van de bewoners. De vereniging geeft aan dat klachten serieus worden genomen. 
Indien een bewoner schimmel meldt, komt er altijd iemand van de woningcorporatie langs, die naar de schimmel kijkt, haalt de schimmel weg en zorgt dat deze niet meer terugkomt. Tevens worden tips gegeven om schimmel te voorkomen. Mocht er binnen 6 maanden een tweede keer schimmel gemeld worden, dan wordt er een onderzoek gedaan door specialisten. Hieruit komt een advies dat altijd wordt overgenomen. 

(Bronnen: De Volkskrant, De Havenloods, Gemeente Rotterdam, GGD Leefomgeving, Woonstad Rotterdam, Leefbaar Rotterdam)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 08.04.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights