Fietspad en tegels De Aanleg

HARDERWIJK – Op 10 maart is gestart met de serie De Groene Mantelzorger, waarbij wordt onderzocht wat er gedaan wordt aan het groen en de veiligheid in de wijk Stadsdennen in de gemeente Harderwijk. De bedoeling is dat er gekeken wordt – door de ogen van een leek – aan het groen in de wijk. Tevens wordt onderzocht wat er gedaan kan worden om de omgeving van het Vondelpark omgezet kan worden tot de groene long van de wijk.  

De leke inspectie 
De leke inspectie is gestart op 18 maart in het gebied 1 rondom de Rhijnvis Feithlaan. Overigens zijn er nog 2 eerdere artikelen over de wijk en het groen geschreven. Op 19 en 21 maart is gebied 2 geïnspecteerd. Dat was het gebied tussen de Vondellaan en de 3 appartementencomplexen van het Vondelpark. 

De volgende inspectie 
Op 26 maart is gebied 3 onderzocht. Dit is het gebied rondom het winkelcentrum Stadsdennen. Juist dit gebied is zeer interessant om te inspecteren, mede gezien dat wethouder Duurzaamheid, Martijn Pijnenburg, in een artikel op de site van de gemeente aangaf dat de gemeente de komende jaren verschillende zichtbare acties gaat uitvoeren. Hierbij werden onder meer de versteende pleinen als Biezenplein en PC Hooftplein genoemd. Laat dat laatste plein de achterkant zijn van het winkelcentrum. De wethouder wil Harderwijk en Hierden groener maken. In dat geval zijn hier nog wat aandachtspunten voor de wethouder. 

De inspectie is begonnen aan de kant van de Kiekmure, achter het winkelcentrum richting De Aanleg en dan via de Vondellaan weer terug naar de Kiekmure. Het eerste wat opviel is dat er een aantal banken zijn verdwenen, onder meer tegenover de Kiekmure en bij De Aanleg. 
In de Tesselschadelaan staan aan de linkerkant 9 bomen en aan de rechterkant 5 bomen (gezien vanaf de Vondellaan). De bomen aan de linkerkant hebben nauwelijks een boomspiegel en het gras (misschien vallend onder de kreet ‘gazon’, zie artikel over Den Bosch) is net als op vele plaatsen in de wijk slecht onderhouden. De bomen aan de rechterkant hebben ijzeren rekken in de boomspiegel. Dit wordt een boomrooster genoemd wat multifunctioneel zou moeten zijn (men kan er over lopen en de bomen krijgen lucht en water). Persoonlijk vind ik het een verschrikkelijk gezicht, zeker met verschillende roosters, geen roosters, wel roosters, roosters verhoogd, verlaagd en met een stoeprandje. 

Daarnaast is het een breed trottoir wat eigenlijk best wat kleiner kan en eventueel met meer groen en houtsnippers. Het plein aan de achterkant van het winkelcentrum is één grote tegelvlakte die tot aan de muur van De Aanleg doorloopt. Hier mag best wat aan gedaan worden. De strook aan de kant van de zitbank (fietspad) achter het centrum ziet er redelijk goed uit. Er zijn zelfs 2 grote bomen gezien met goed dichte en grote boomspiegels. De struikjes zijn wat minder goed onderhouden. Aan de rechterkant van het fietspad zijn 5 bomen met gras wat minder goed is onderhouden en dat gaat door het hele gebied op dezelfde manier. Ook zijn er struikjes die minder goed onderhouden zijn.

Aan de kant van de hondenuitlaat gaat het op dezelfde manier door, bomen – met verschillende moment van planten – slecht onderhoud van gras, een onduidelijke geul in het gras aan de kant van de Brederolaan. Hier is men aan het werk, waarvoor 2 bomen zijn voorzien van een bescherming, de andere niet. Er zijn een aantal bomen in het gebied, maar het ziet er niet echt groen uit, zeker niet aan de kant van de winkels en de appartementen erboven. Er is een boom verdwenen en er lijken sporen van ‘voertuigen’ in het gras. 

Daarna komt het gebied van De Aanleg met een ontzettend ‘groot gebied’ aan tegels, waar aan de kant van de Brederolaan een bank is verdwenen. Het gebied zou moeten meedoen met het NK Tegelwippen wat ook meteen een flinke hoeveelheid tegels zou opleveren. Tevens zou het gebied tussen het fietspad naar de Vondellaan, De Aanleg, de Brederolaan en de speeltuin de unieke plaats voor een dierenweide / kinderboerderij zijn. Met het plaatsen van deze kinderboerderij zou men een win-win-win situatie kunnen krijgen.  Het is goed voor de kinderen van omliggende scholen, het is een plaats waar men kan gaan verzamelen en zitten en tevens kan de wethouder hierdoor werken aan zijn eigen voorstel van meer groen en minder tegels.   

Alleen de speeltuin heeft houtsnippers, nergens in het gebied zijn er paden van houtsnippers. Rond het fietspad zijn jonge boompjes en (minder goed onderhouden) struikjes. Ook zijn hier bomen – net als aan de Vondellaan – met boomroosters of geen roosters. Roosters met steentjes, zonder steentjes. Ook de boomspiegels zijn minder goed onderhouden. Men noemt het stuk grond rondom een boom een boomspiegel. Een boomspiegel moet vrij van gras, onkruid of bestrating zijn. Meestal met een diameter van 1 meter – rond of vierkant – waardoor de boom meestal beter wordt voorzien van water, zuurstof en voedingsstoffen. Vaak wordt er een plastic buis geplaatst in de boomspiegel of soms 2 stuks. Zo’n buis heeft te maken met het bewateren van de boom en gaat een stukje de grond in. Hierdoor wordt een cirkel rondom de kluit gevormd en als er water in de buis komt, dan krijgen de wortels overal water. Maar dat betekent wel dat de buizen leeg zijn en niet tot bovenaan verstopt zijn.  Een tweede buis kan gebruikt worden voor de beluchting, maar die zal dan ook open moeten zijn. Een aantal bomen hebben afgesloten buizen met afval. 

Het geheel van boomroosters heeft allerlei vormen, soorten en er zijn bomen met en zonder boomroosters, die hier en daar boven de grond uitsteken en sommige ook nog een rand hebben (aan de Vondellaan). Het is geen gezicht, maar het is zelfs zeer gevaarlijk. Tevens is het trottoir aan de Vondellaan nogal ongelijk, wat weer een gevaar is voor een aantal mensen in onze maatschappij.
Tenslotte zijn er grote verschillen in de bomen – jong en klein, afgewisseld met grote en wat oudere bomen. Ook niet het mooiste om te zien. 

(Bronnen: Gemeente Harderwijk, Infonu, Bomen Campus, In de Buurt, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.03.2024

2 gedachte over “Groene Mantelzorger, deel V: Groene plan wijk Stadsdennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights