Afval Vondelpark

HARDERWIJK – In deel III werd melding gedaan van de inspectie die op 18 maart is gestart met een optische inspectie (door een leek) in gebied 1 in de wijk Stadsdennen. Ondertussen is in een tweede gebied op 19 en 21 maart een tweede inspectie uitgevoerd. Dit was het gebied tussen de Vondellaan en de 3 appartementencomplexen van het Vondelpark. 

Natuur- en groenvisie gemeente
Ondertussen heeft de gemeente ook een aantal documenten openbaar gemaakt, onder meer over de Natuur- en groenvisie (op 8 maart en op 18 maart) en over NK Tegelwippen (op 21 maart). Overigens schijnt het laatste document in bijna 175 gemeenten, die meedoen, dezelfde tekst te hanteren. 
Op 8 maart schreef de wethouder Duurzaamheid, Martijn Pijnenburg, dat de gemeente Harderwijk de komende jaren verschillende zichtbare acties gaat uitvoeren om Harderwijk en Hierden te vergroenen. Eén van de opvallendste zaken die genoemd werd, was dat er extra bomen geplant moeten gaan worden op versteende pleinen. Hierbij werd met name het PC Hooftplein genoemd. De vraag is nu tot hoever die vergroening van het plein loopt, want er liggen daar een verschrikkelijke hoeveelheid tegels. Maar dat verhaal komt terug in een volgend inspectie. 

Inspectie 19 maart
Op dinsdag 19 maart is inspectie 2 gestart met de 3 straten / straatjes tussen Vondellaan en Vondelpark. Deze keer werd er gestart vanaf het Vondelhuys. Het eerste wat opvalt is de verschrikkelijke snelheid op dit laatste deel van de Vondellaan. Vorige week heeft de gemeente aangegeven dat dat deel ook 30 km zone wordt bij een volgend onderhoud. Maar gezien het aantal kinderen en de laagvliegende motoren en grote zwarte auto’s, mag het nu al gebeuren. 

In het eerste straatje – overigens waar geen auto door kan – staan 7 bomen en wat plantjes. De bomen hebben geen boomspiegel, maar er is wel getracht om wat planten in de straat te laten groeien. Bij de een is het wat beter gelukt dan bij de ander. Het trottoir aan beide zijden van de grasstrook is breed – mogelijk voor hulpdiensten – maar had beter gekund, eventueel met houtsnippers. Ook hier is het gras weer slecht onderhouden met een soort goot in het midden. Deze goot loopt door tot over het trottoir aan de Vondellaan, wat een groot gevaar oplevert voor mensen met rollator, kinderwagen en mensen die moeilijk ter been zijn. 

Deze goot komt ook in het tweede straatje voor. Totaal onduidelijk waar dit voor dient. In deze straat staan 4 bomen: 1 boom, 2 minder goed uitziende boompjes en 1 nieuw boompje. Hier zit nog de bescherming om heen, maar zoals bij vele nieuwe bomen, wordt een plastic bescherming gebruikt en geen kartonnen bescherming. Deze laatste wordt in de natuur afgebroken. Ook in dit straatje is het gras slecht onderhouden en staan beduidend minder plantjes in de middenstrook. Tevens zijn er pastaresten in het gras aangetroffen. 

In de derde straat – waar wel auto’s in kunnen – zijn 2 stroken (links en rechts). De rechtse strook heeft 7 bomen en wat struiken. Hier is het gras beter onderhouden. Aan de linkerkant is ook een strook met 1 boom en wat struiken. Aan het einde – net voor het gebied van de appartementencomplexen – is een vreemde goot van de weg doorlopend in het gras. Totaal onduidelijk waar die voor dient. 

Inspectie 21 maart
De volgende inspectie begon aan de voorkant van het Vondelhuys. Aan de linkerkant staan 2 afvalcontainers, waar tussen nogal eens grof afval wordt geplaatst. Voor het gebouw staan fietsen die er mogelijk al maanden staan. Volgens de gemeente is er een wet voor het laten staan van fietsen. 
Het zogenaamde gras voor het gebouw is een grote onkruidbak, zowel links als rechts van de deur. Hier hadden met gemak 3 bomen kunnen staan. Het gebiedje is niet egaal en de put – misschien wel 2 – zitten onder het onkruid. 

Het trottoir van de Vondellaan heeft een aantal goten, die zeer gevaarlijk zijn. Tevens zijn er verderop ook putten die onder het onkruid liggen. Er zijn verschillende soorten bomen, waarbij het opvalt dat van het Vondelhuys tot aan het derde straatje van hierboven, een aantal bomen achter elkaar staan: 4 kleinere (‘nieuwere’) bomen – 1 grote boom – 4 kleinere bomen – 1 grote. Tevens worden paadjes gecreëerd door het gras (minimaal 2) om over te kunnen steken. 
Deze bomen hebben nauwelijks boomspiegels, maar er zijn nog resten terug te vinden van steunpalen rond de bomen. Het gras langs het trottoir is ongelijk en slecht onderhouden.

Daarnaast de laatste weg naar het Vondelpark nogmaals bekeken. Het gras lijkt ook slecht onderhouden te zijn. Via de 3 appartementencomplexen teruggelopen naar het Vondelhuys. Deze weg heeft een 5-tal bomen met een grasperkje. Het gras is slecht onderhouden en de bomen zijn niet allemaal even oud, waarbij de laatste – het dichtst bij het Vondelhuys – achterblijft. De tuinen van de complexen zijn in het algemeen beter onderhouden dan ergens anders in het gebied, alhoewel het ook niet altijd compleet goed is onderhouden.
De bocht bij het Vondelhuys heeft problemen met waterafvoer: als het flink heeft geregend, blijft het water een tijdlang in de hoek en verder op straat staan. Dit kan gevaar opleveren voor het verkeer.   

Bij het eerste appartementencomplex (VVE 1) ligt al maanden afval, wat al 4 keer is gemeld aan de gemeente via de app Buiten Beter. Afgelopen donderdagavond is nog iemand komen kijken en heeft foto’s gemaakt. Echter, de gemeente geeft aan dat het afval – als het afval is en geen resten van een dak of grasresten van een lek van de garage – op privé terrein ligt, waar men niets aan kan of mag doen. 

(Bronnen: Gemeente Harderwijk, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 22.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights