Afval

HARDERWIJK – Ze zijn overal wel eens een keer gezien: die man of vrouw met een plastic zak en een lange knijper. De persoon loopt een beetje rond in de wijk en raapt het (zwerf) afval op. Het afval wat de anderen achtergelaten hebben, want tenslotte moet iedereen zijn afval kwijt en wat is makkelijker dan het gewoon op de hoek weg te gooien, te pleuren. Of die jongeman – die wat verlegen – met een plastic zakje met lege blikjes rondloopt en in elk afvalbak snuffelt. 

Het Zwerfafval
Alleen de gemiddelde persoon in de wijk heeft niet in de gaten dat deze mensen nationale AfvalHelden zijn. Tenslotte ruimen ze het afval op wat u weggooit. De afgelopen week werden deze AfvalHelden in het zonnetje gezet. Normaal wordt gesproken over de AfvalHelden als men spreekt over de 30.000 medewerkers die dagelijks bezig zijn met het inzamelen van afval en grondstoffen, het draaiend houden van milieustraten, het schoonhouden van de straten, plantsoenen en riolen, het vervoeren van het afval en het recyclen en verwerken ervan.   

Hier denkt men snel aan mensen die in ‘functie’ bezig zijn met het afval, maar met AfvalHelden wordt meer bedoeld. Ook die gewone buurman die het afval opruimt op het pleintje of in het park of waar daar ook. Natuurlijk moet men respect hebben voor deze mensen. Maar het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Het zou zo handig zijn als iedereen het eigen afval afvoert zoals het hoort: netjes en via de juiste kanalen. 

En met ‘juiste kanalen’ wordt niet bedoeld dat men in februari de oude kerstboom ‘even op het grasveldje’ legt aan de Rhijnvis Feithlaan. Er is een route om deze kerstboom netjes af te voeren. Tevens wordt met ‘juiste kanalen’ ook niet bedoeld dat een bedrijf dat druk is geweest met onderhoud van het dak van een appartementencomplex, rotzooi laat liggen. Het bedrijf had het netjes mee kunnen nemen. Daarnaast wordt met ‘juiste kanalen’ ook niet bedoeld dat men lege blikjes drank op elektriciteitskastjes zet of dat men lege lachgas canisters bij de bushalte rondstrooit of dat men fietsen al jaren op dezelfde plaats laat staan. 

Nee, iedereen kan een AfvalHeld zijn als men het eigen afval maar op de juiste manier opruimt. Dit geldt natuurlijk niet alléén op de speciale dagen, zoals in de Week van de AfvalHelden of NLdoet of Supporter van Schoon. De komende week is het daar weer tijd voor. NLdoet heeft 15 maart en 16 maart uitgekozen om bepaalde zaken te doen (ook voor de buren). Hiervoor zijn in Harderwijk al weer 10 activiteiten te vinden. 

Daarnaast is de Nationale Opschoondag op zaterdag 23 maart. Tijdens deze dag worden de buurten weer grondig schoongemaakt, waarvoor men een opschoonactie kan aanmelden. Natuurlijk kan het gehele jaar het afval opgehaald worden, gewoon wat in de weg ligt. Tenslotte hoort het afval niet te zwerven. Maar beter is om het afval netjes op te ruimen. En dan zijn we met z’n allen AfvalHelden of Groene Mantelzorgers. 

Een volgende keer over het groen. 

(Bronnen: Week van de AfvalHelden, Supporter van Schoon, NLdoet

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.03.2024

Ook te lezen via Harderwijker Courant

3 gedachte over “De Groene Mantelzorger”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights