Zero Waste tour maart

WIJK BIJ DUURSTEDE – Om er achter te komen hoe men boodschappen kan doen met minder plastic of waar men de bakjes en zakjes weg kan gooien, is het misschien wel handig om op zaterdag 30 maart mee te lopen op Zero Waste Wandeltour door het centrum van Wijk bij Duurstede. Tevens kan men dan meer mensen ontmoeten die ook graag minder plastic willen gebruiken.

Zero Waste Wandeltour  
Door de gidsen Sam en Marlous is een wandelroute samengesteld langs Zero Waste plekken. Zo zullen in elke winkel de winkeliers of de gidsen vragen beantwoorden die de deelnemer van de route heeft over het meenemen van een eigen verpakking. Tevens wordt geleerd hoe men producten zonder plastic kan verpakken, meenemen en gebruiken. 
De gidsen hebben in hun zoektocht naar afvalvrij winkelen toffe lokale ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen worden graag gedeeld, zodat men adressen krijgt waar men terecht kan met eigen verpakkingen en waar men plasticvrije producten kan kopen. 

Op de dag zullen ten minste 5 locaties worden bezocht, met een divers aanbod. Hierbij valt te denken aan bulk / drooggoed, vers aanbod / toko / groenten, lunchroom / koffiezaak. Na de tour zal men de locaties blijven herkennen aan de  Zero Waste raamsticker. Op de sticker staat de tekst ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’. Indien men een eigen beker meeneemt kan men aan het eind van de tour een kop koffie of thee krijgen met wat lekkers erbij. 
Belangrijk is om goede schoenen aan te doen en een paraplu mee te nemen. Tevens wat eigen boodschappentassen en herbruikbare potjes, bakjes en zakjes voor eventuele aankopen onderweg. 

Vooraf even reserveren 
Op zaterdagochtend zal de tour starten om 9.00 uur voor het Oude Stadhuis aan Markt 24 in Wijk bij Duurstede. De wandeling eindigt om 10.30 uur waarvoor de deelname gratis is. Reserveren kan via de site
De Zero Waste Wandeltour vindt plaats tijdens de maand maart van de campagne ‘Alles behalve … plastic’ van Afval van Utrecht. In de regio zullen op 3 plekken gratis activiteiten worden georganiseerd door Afval van Utrecht en Zero Waste Nederland. Om minder plastic afval te krijgen, moet men beginnen bij minder plastic te gebruiken. Dit kan door het meenemen van de eigen herbruikbare verpakking. 

Minder plastic 
Het plastic is uitgevonden als goedkoop en sterk materiaal voor allerlei doeleinden en is vaak gemaakt van aardolie. Er was in het begin nog enthousiasme over plastic, echter aan het begin van deze eeuw veranderde het enthousiasme in zorg. Toen werd duidelijk hoe groot de afvalberg van plastic in de gehele wereld was geworden. Het is namelijk zo, dat plastic moeilijk af te breken is. Plastic komt in de zee terecht, het gaat kapot in kleine stukjes of zelfs in microplastics en komt op die manier in het water, de grond en in de lucht.  

Gemeenten zijn aangesloten bij Afval van Utrecht; gezamenlijk volgen deze gemeenten het programma van Afvalverwijdering Utrecht (AVU). Daardoor kunnen de gemeenten zich inzetten op de uitvoering en communicatie van oplossingen die de circulaire ambities van de regio waarmaken. Deze AVU-gemeenten worden door Afval van Utrecht geholpen om een positiever gevoel over het afval te creëren bij de inwoners. 

(Bronnen: Gemeente Wijk bij Duurstede, Eventbrite) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 13.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights