Oude Jeans

ALKMAAR – De Textiel Race Alkmaar vindt plaats van 11 maart tot en met 4 april. Tijdens deze periode zullen leerlingen van groep 6, 7 en 8 van 9 scholen alles leren over het belang van hergebruik, reparatie en recycling van kleding en andere stoffen. Na een workshop nemen de leerlingen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel te verzamelen. 

De betere wereld begint in de kledingkast
De bedoeling is dat de opgehaalde stoffen en kleding hergebruikt en gerecycled worden. Daarnaast krijgt de school die het meeste inzamelt een hele mooie prijs en dat is een geheel verzorgde schoolreis.  
Natuurlijk kan het inzamelen altijd beter. Hierbij valt te denken aan kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Per Nederlander belandt er 10 kilo textiel per jaar in de restcontainer en wordt het verbrand. Daarnaast blijft kleding jarenlang in de kast hangen, zonder dat het aangetrokken wordt. Dit is zonde, daar kleding vaak prima hergebruikt of gerepareerd kan worden. De kleding die wel wordt ingezameld via de verschillende inzamelcontainers raakt heel vaak vervuild, doordat mensen vies en nat textiel in de containers gooien.  

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen legt uit dat de kinderen tijdens de Textiel Race uitleg krijgen over het belang van hergebruik en recycling. Met het enthousiasme van de kinderen worden mensen uit hun omgeving bij het project betrokken. Het project maakt het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.  

Lever de oude kleding in 
Mensen die in de buurt van de deelnemende scholen wonen, kunnen in de periode van maandag 11 maart en donderdag 4 april gemakkelijk en gratis kleding en stoffen thuis laten ophalen. Hiervoor kan men het textiel online aanbieden op de site. Bij het aanbieden valt ook te denken aan de oude trui, de oude sokken, de oude gordijnen of een oude handdoek. Door het aanbieden van het textiel, wordt niet alleen bijgedragen aan het milieu, maar men helpt de school ook kans te maken op een geheel verzorgde schoolreis naar het Nemo Science Museum. 
Meedoen aan de Textiel Race zijn de scholen: Openbare Basisschool Vinckhuysen, Rooms Katholieke Basisschool Het Kompas, Rooms Katholieke Basisschool ’t Baeken, Openbare Basisschool de Wiekslag, De Zandloper, De Rank, Rooms Katholieke Basisschool De Regenboog, DURF en De Stek.

Alkmaar Circulair in 2050
Deze Textiel Race is een initiatief van Race Against Waste en wordt samen met RataPlan uitgevoerd in opdracht van de gemeente Alkmaar. In het project zorgt kringloopwinkel RataPlan ervoor dat in haar winkels het ingezamelde textiel verkocht wordt. Kan het textiel niet verkocht worden, dan zorgt RataPlan ervoor dat het bij gerenommeerde recyclers, zoals I-did en The Wardrobe Flip, terechtkomt. Op deze manier wordt het textiel óf hergebruikt óf gerecycled.   

De gemeente Alkmaar heeft de ambitie om alle activiteiten in de gemeente volledig circulair te laten zijn. Hiervoor worden activiteiten georganiseerd om kennis over circulariteit te vergroten en om duurzame keuzes te stimuleren. Circulaire economie betekent een manier van denken over hoe men omgaat met spullen die worden gebruikt en het voedsel dat geconsumeerd wordt. Hierbij is het van groot belang om materialen en producten zo lang mogelijk te gebruiken en ze te hergebruiken wanneer ze niet meer nodig zijn. Op deze manier wordt de hoeveelheid afval én de CO2-uitstoot verminderd. Tevens wordt ervoor gezorgd dat de grondstoffen niet uitgeput raken.   

(Bronnen: Nieuwsbrief Alkmaar Duurzaam, Gemeente Alkmaar, Textiel Race) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights