RIJENS NIEUWS – In de bouw van de nieuwe onderdoorgang voor de Oosterhoutseweg (N631) in Rijen is op dinsdag 15 augustus een belangrijk punt bereikt. Op dinsdag werd de tunnelbak op zijn definitieve plaats geschoven. Vanaf dat moment kan er gewerkt worden om het spoor weer opnieuw aan te leggen. Aangegeven wordt dat de verwachting is, dat in het weekend de eerste trein over de nieuwe onderdoorgang zal rijden. Vanaf maandagochtend 21 augustus 5.00 zal de provinciale N631 weer open zijn voor het verkeer. 

Bijzondere schuifoperatie 
De gemeente Gilze en Rijen heeft op haar site gemeld dat om veiligheidsredenen het niet mogelijk is om de bouwplaats te bezoeken. Mensen die interesse hebben in de werkzaamheden kunnen deze volgen in de Heijmans app. Tevens zal de provincie het project beschrijven in haar nieuwsbrief. 

Met veel precisie en een zorgvuldige planning is de tunnelconstructie op de juiste plek geschoven. De klus duurde in totaliteit ruim 26 uur. Het inschuiven van de tunnel gebeurde met behulp van een bijzondere techniek die nog maar weinig in Nederland is toegepast. In opdracht van ProRail heeft Heijmans Infra Civiele Specialismen het project uitgevoerd. 
Dit gebeurde met maximaal 10 duwcilinders en stempelconstructies die de tunnel naar zijn definitieve plaats hebben geschoven. Het bijzondere aan deze operatie was dat de onderdoorgang over het zand schoof in plaats van over een schuifbaan. 

Tijdens de werkzaamheden zijn meerdere spannende momenten benoemd. Zo moest vóór het stilleggen van het treinverkeer de grondwaterstand worden verlaagd. Gelukkig lukte dat, zodat op maandag 14 augustus werd begonnen met het schuiven van de onderdoorgang naar de definitieve plaats. 

Het project N631 
De nieuwe onderdoorgang zal niet alleen de verkeersstroom versoepelen, maar vergroot tevens de veiligheid van de weggebruikers. De verwachting is dat het verkeer vanaf de zomer van 2024 door de nieuwe tunnel kan rijden.  

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het project N631 Rijen – Oosterhout van de provincie Noord-Brabant. De spooronderdoorgang wordt gebouwd door Heijmans in opdracht van de provincie Noord-Brabant en ProRail. 

Het project bestaat uit 2 delen: 

  • Deel 1: Groot onderhoud N631. Dit onderdeel is inmiddels uitgevoerd
  • Deel 2: Spooronderdoorgang in combinatie met de kruising Nassaulaan

Aannemer Heijmans en ProRail zijn tot en met maart 2024 bezig met de werkzaamheden aan het spoor en de spoorwegonderdoorgang. Wanneer deze werkzaamheden afgerond zijn, zal de provincie het project weer overnemen. Zodoende kunnen de laatste werkzaamheden worden uitgevoerd aan de rijbaan van de N631 en de snelfietsroute (F58). Deze laatste werkzaamheden -volgens planning van de provincie – zullen ongeveer in april 2024 starten en duren tot ongeveer september 2024.

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Provincie Noord-Brabant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights