RIJENS NIEUWS – Van vrijdag 8 september tot begin januari 2024 kan men in het gemeentehuis van de gemeente Gilze en Rijen schilderijen van Toos Vermeulen-Wilbers bekijken. De oproep ‘Kunst in het gemeentehuis’ heeft geleid tot de samenwerking tussen de kunstenaar en de gemeente. Rijen biedt lokale kunstenaars de gelegenheid om in het gemeentehuis te exposeren. 

Officiële opening 
De officiële opening van de expositie zal  plaatsvinden op vrijdagmiddag 8 september. Op die dag zal iedereen van harte welkom zijn in het gemeentehuis vanaf 15.00 uur. Men kan de expositie bekijken en de officiële opening meemaken. De toegang is gratis maar men wordt wel verzocht om zich vooraf aan te melden. 

Tijdens de officiële opening kan een ieder de schilderijen bekijken. Mevrouw Toos Vermeulen zal dan een rondleiding verzorgen langs haar schilderijen. Ze zal ook het openingsmoment verzorgen, samen met wethouder Marielle Doremalen (Kunst en Cultuur). De tentoonstelling in het gemeentehuis is op afspraak te bezoeken. Indien men op de officiële opening op 8 september aanwezig wilt zijn of een afspraak wilt maken om de tentoonstelling op een ander moment te bekijken, is het verstandig om contact op te nemen met het bestuurssecretariaat (telefoon 088 – 3821342 of bestuurssecretariaat@gilzerijen.nl

Kunst in het gemeentehuis 
Toos Vermeulen- Wilbers was 25 jaar geleden de eerste exposant bij de allereerste opening van het nieuwe culturele seizoen van de gemeente Gilze en Rijen. Mevrouw Vermeulen is ondertussen 85 jaar en nog altijd actief. 
Samen met Anny van Tetering en Diny Hobbelen vormt Toos Vermeulen een kunstenaarscollectief. Het schilderen voegt iets extra’s toe aan het leven en tevens is het gezellig. In het werk van Toos Vermeulen kan men van alles vinden, onder meer abstract, kleurig, landschappen, seizoenen, planten en dieren. De schilderijen zijn te bekijken in de raadszaal en de werkkamers van burgemeester en wethouders.  

In het voormalige verzorgingshuis St Petrus hebben werken gehangen van de Werkgroep Beeldende Kunst Rijen (WBKR). Bij de realisatie van de nieuwbouw van St Petrus wilde het bestuur in de gangen schilderijen hangen om een zo mooi mogelijke uitstraling aan het nieuwe gebouw te geven en woongenot aan de bewoners te geven. Truus Brouwers, bestuurslid, is toen met het idee gekomen om lokale kunstschilders te vragen. Er is daarna contact gelegd met contactpersonen van de schildersgroep, waarna 11 amateurkunstenaars aan de slag gingen, zodat in september 1988 de eerste expositie getoond kon worden. De coördinator van de exposanten was Ger van Enschot van 1988 tot september 1997, waarna het stokje werd overgenomen door Piet de Bekker (koordirigent, raadslid en amateurkunstenaar). De vrijwilligersactiviteiten werden ondergebracht bij WBKR. In deze groep zaten onder meer Annie van Tetering, Diny Hobbelen en Toos Vermeulen.    

De WBKR organiseerde elk jaar de Kulturele Amateur Manifestatie (KAM). Dit was een jaarlijks terugkerende expositie voor amateurschilders en -beeldhouwers uit Rijen, Molenschot en Hulten. KAM was een vervolg op een expositie uit de jaren tachtig die onder dezelfde naam heeft plaatsgevonden. Deze KAM van de 80-er jaren was uitgebreider – onder meer met muziek, zang, toneel, cabaret, dans en een tentoonstelling. Dit alles vond plaats op 3 locaties: gemeentehuis, bibliotheek en in de Boemerang. Deze KAM ging ter ziele en hield in 1993 op te bestaan.

Verwoed amateurschilder Piet de Bekker nam het initiatief weer op met Ria Marrée en Arnold de Boer, zodat in 1994 weer een KAM werd gehouden in de Boemerang. Dit keer alleen maar een schilderijententoonstelling. Drie jaar later ging de Boemerang dicht, is de KAM zelfstandig geworden, kwam er een werkgroep van 6 mensen en verhuisde in 1997 naar De Boodschap. In 2018 is de KAM voor de 25e keer gehouden, maar daarna is de Werkgroep Beeldende Kunst Rijen opgeheven.  

In de gemeente worden volop mooie kunstwerken gemaakt, die een plaats verdienen om gezien te worden. Daarom biedt de gemeente lokale kunstenaars een gratis expositieruimte aan in het gemeentehuis. Een tentoonstelling blijft maximaal 4 maanden hangen. Dit wordt door plaatselijke kunstenaars gewaardeerd. Het liep zelfs storm na de eerste oproepen, zodat er gewerkt moest worden met een wachtlijst. De komende jaren kunnen de inwoners van Rijen volop genieten van kunstwerken van plaatselijke kunstenaars in het gemeentehuis. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Hallo Gilze en Rijen, Gilzerijen.net, Tijdmachine Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights