RIJENS NIEUWS – In mei van dit jaar werd er gesproken over de tentoonstelling ‘MIJN WIJK – MIJN WERELD’ die tot 12 juli te zien was in de gemeente Gilze en Rijen. Het was een buitententoonstelling over een wijk gezien door de ogen van de kinderen van Rijen Zuid. De wijktentoonstelling bestond uit 20 foto’s en was te zien op 4 plaatsen in de wijk. 

Mijn wijk – Mijn wereld
De tentoonstelling over de wijk Rijen-Zuid krijgt een vervolg. Cultuurplaats toont van 18 september tot 20 november de tentoonstelling ‘MIJN WIJK – MIJN WERELD; Rijen-Zuid door de ogen van kinderen’ in de Bibliotheek Theek 5.    
Het thema van de tentoonstelling sluit aan bij de Kinderboekenweek ‘Bij mijn thuis’ (van 4 tot 15 oktober). Tevens maakt de tentoonstelling deel uit van de Kunstweek Gilze en Rijen (van 11 tot 19 november). 

Het project
Cultuurcoach Michiel van der Zanden had voor de buitententoonstelling, vorig jaar zo’n 10 wegwerpcamera’s in Rijen Zuid verspreid. Dit was een project in samenwerking met wijkhuis ‘t Hoofdkwartier. De kinderen die een camera hadden gekregen, werden gevraagd om een inkijkje te geven in hun belevingswereld. Deze wereld gezien door een fotolens.  

De kinderen hebben een bewuste keuze gemaakt voor een onderwerp om foto’s over te maken. Het werden onderwerpen – met veel afwisselende – lees: beelden, die passen bij Rijen-Zuid. Zo zijn er foto’s gemaakt van de groene omgeving, het spoor en de speeltuintjes. Natuurlijk ook van de bossen en bomen in de omgeving, daar de Militaire wijk aan een aantal kanten werd omgeven door bomen en bossen.   
Ook zijn er plaatjes genomen van thuis, met kamers van speelgoed, knutselwerkjes en huisdieren. En vergeet de portretten niet van vriendjes en familie. 

De kinderen hadden de opdracht meegekregen, om die onderwerpen te kiezen die ze zelf het leukst vonden. Men kon overal foto’s van maken, te denken viel aan spullen, ruimtes, mensen, dieren, planten, bomen. Men kon de camera verticaal of horizontaal gebruiken. Tevens kon men foto’s van zichzelf maken, zolang het maar geen selfie werd.  

De foto’s worden nu in de bibliotheek tentoongesteld. Gekozen is voor een selectie van zo’n 12 foto’s. De foto’s zijn professioneel geprint op groot formaat. 
De wijk Rijen-Zuid werd bekeken door de ogen van kinderen, waarbij de onderwerpen echt bewust zijn uitgekozen. In de reeks foto’s is veel variatie te zien en zijn beelden te vinden die kenmerkend zijn voor Rijen-Zuid. Zoals boven beschreven, geven de foto’s een heel persoonlijk beeld van de wijk. Door de beelden is de wijk herkenbaar voor velen, inwoners en vroegere inwoners van de wijk. 

Het project ‘Mijn Wijk – Mijn Wereld’ is geïnitieerd door de Cultuurcoach van Cultuurplaats. Dit is gebeurd in samenwerking met ‘t Hoofdkwartier en wordt mogelijk gemaakt door het Goede Ideeënfonds van de gemeente Gilze en Rijen, Leystromen en het Cultureel Centrum De Boodschap.  

(Bronnen: Cultuurplaats (+ Instagram), Theek 5 Bibliotheek, Culturele Centra Gilze en Rijen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights