RIJENS NIEUWS –  Tijdens de tentoonstelling ‘MIJN WIJK – MIJN WERELD’ in de gemeente Gilze en Rijen kan men de wijk zien door de ogen van de kinderen van Rijen Zuid. Deze wijktentoonstelling bestaat uit zo’n 20 foto’s en is tot 12 juli te zien op 4 verschillende plaatsen in de wijk. 

Tentoonstelling 
De foto’s zijn te bekijken aan de Saksen Weimarstraat / Julianastraat, op het Frederikplein, in de Generaal van Geenstraat en aan het Willem 1 Plein / Frederikplein. De begeleiding van het project was in handen van de Cultuurcoach van Cultuurplaats en ‘t Hoofdkwartier. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de gemeente Gilze en Rijen, Leystromen en de Dorpsondersteuner. 

Het project 
Cultuurcoach Michiel van der Zanden verspreidde vorig jaar in samenwerking met wijkhuis ‘t Hoofdkwartier zo’n 10 wegwerpcamera’s in Rijen Zuid. De kinderen die de camera’s in ontvangst hebben genomen, werden gevraagd om een inkijkje te geven in hun belevingswereld, gezien door een fotolens. 
Het resultaat is een bewuste keuze voor onderwerpen geworden. Onderwerpen met veel afwisseling en beelden die passen bij Rijen-Zuid, zoals de groene omgeving, het spoor en de speeltuintjes. Daarnaast waren er ook mooie plaatjes van thuis, met kamers met speelgoed, knutselwerkjes en huisdieren. Tevens waren er vele portretten van vriendjes en familie. De foto’s geven daarom een heel persoonlijk beeld van de wijk wat voor vele inwoners herkenbaar is en zal zijn.  

Naast het project van de foto’s is het ook mogelijk om de resultaten van graffiti workshops bij het wijkhuis te zien. De workshops hebben onder leiding van de professionele graffiti docenten Rick en Taeke gestaan. De belevingswereld van de kinderen was ook hier de grootste inspiratiebron. 
Tijdens de workshops konden de kinderen kennismaken met schetsen en gedachtenkaarten, de basis van graffiti en de techniek van spuitbussen. Door de tips van de docenten kon de groep binnen een korte tijd uitgroeien tot een echte kunstgroep.  

Vervolg 
Mogelijk krijgt het project van de foto’s een vervolg. De combinatie van de analoge techniek van vroeger en de open blik van de jongste bewoners van de wijk nodigt jong en oud uit om met elkaar in gesprek te gaan. Belangrijke vraag hierbij is of volwassenen anders naar bepaalde zaken kijken als kinderen. Tevens of de zaken hetzelfde zijn op het moment dat de volwassenen dezelfde leeftijd hadden als de jongeren van nu. Tevens of er nu specifieke zaken zijn die heel anders zijn voor de kinderen, vergeleken met vroeger. 

Cultuurplaats doet een oproep aan alle ‘oudere’ wijkbewoners om oude, misschien wel vergeten foto’s van vroeger te delen. De organisatie is juist op zoek naar dié foto’s die een persoonlijk tijdsbeeld geven van Rijen Zuid. Hierbij valt te denken aan foto’s van familiefeesten, verjaardagen, de buurt, in huis, buitenshuis. Met andere woorden een beschrijving van de wijk van 20 tot zo’n 70 jaar geleden middels foto’s. Indien deze foto’s er zijn en men wil ze delen, kan men contact opnemen met cultuurcoach Michiel of cultuurcoach Ilse via mail, michiel@cultuurplaats.nu of ilse@cultuurplaats.nu .   

(Bron: Gemeente Gilze en Rijen, Cultuurplaats) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.05.2023

2 gedachte over “Buitententoonstelling MIJN WIJK – MIJN WERELD in Rijen-Zuid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights