RIJENS NIEUWS – In de gemeente Gilze en Rijen zijn heel wat bedrijven goed bezig op het gebied van de duurzaamheid. Ook als dit niet altijd zichtbaar is. Middels De Groene Pluim wil de gemeente deze bedrijven in het zonnetje zetten, waardoor de bedrijven andere ondernemers kunnen inspireren.  

Eerste Groene Pluim 
In de regio werd in 2022 de 1e Groene Pluim uitgereikt aan CurTec. De opzet is dat de gemeente tijdens de bijeenkomst van ondernemingsvereniging GRIC op 14 september De Groene Pluim aan een 2e ondernemer in de regio zal uitreiken. Bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich tot 15 juni via de site De Groene Pluim aanmelden. 

Indien een onderneming goed bezig is op duurzaam of sociaal gebied of men een ondernemer kent, die net als CurTec De Groene Pluim verdient, kan men dit melden. Elke organisatie die een actieve en zichtbare bijdrage levert op het gebied van de 4 SDG’s , maakt kans om de nieuwe Groene Pluimhouder te worden. Door mee te doen, laat de ondernemer zien, dat men een ‘believer’ is. In ieder geval wordt men na aanmelding uitgenodigd voor de inspirerende bijeenkomsten van De Groene Pluim. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen duurzame ondernemers de kennis en ervaringen uit.

Duurzaamheidsreis CurTec
De eerste winnaar van De Groene Pluim in de regio is CurTec. Het bedrijf is in 1991 opgericht, met zo’ n 140 medewerkers, 6 verkoopkantoren, belevering in 76 landen, maar vooral met het hoofdkantoor in Rijen (Spoorlaan Noord). 
CurTec levert verpakkingen, wat inhoudt dat er gewerkt moet worden aan de hoogste normen met betrekking tot bedrijfsvoering en kwaliteit. Het bedrijf is de afgelopen 20 jaar hiermee bezig geweest, waardoor meerdere belangrijke certificeringen op het gebied van onder meer milieu, energie en ethische bedrijfsvoering zijn binnengehaald.  

De Groene Pluim 
Voor het initiatief De Groene Pluim zijn de Sustainable Development Goals (de zogenoemde SDG’s) van de VN van groot belang. De doelstellingen bestaan uit 17 doelen en 169 targets die de wereld naar een betere plaats moeten krijgen in 2030. De doelen moeten een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.    
De 17 doelen zijn allemaal even belangrijk bekeken vanuit het wereldperspectief. Echter ze zijn niet voor elke ‘business’ even relevant. De Groene Pluim heeft daarom besloten om 4 doelen eruit te halen, wat een selectie is die aansluit bij de aandachtsgebieden van een brede groep ondernemersactiviteiten. Op deze manier kan De Groene Pluim laagdrempelig en herkenbaar ingezet worden binnen de regio. 

De 4 doelen zijn: SDG 8 (Fatsoenlijke banen en Economische groei), SDG 12 (Duurzame consumptie en Productie), SDG 13 (Klimaatverandering aanpakken) en SDG 17 (Partnerschappen voor de Doelen). Ondernemers tonen een voorbeeldgedrag met De Groene Pluim. Hierdoor worden andere ondernemers aangezet om hetzelfde te doen. 

(Bronnen: De Groene Pluim, CurTec, Gemeente Gilze en Rijen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.05.2023

2 gedachte over “Gemeente zoekt 2e ondernemer voor De Groene Pluim ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights