RIJENS NIEUWS – In opdracht van ProRail is aannemer Heijmans vanaf eind mei bezig om de nieuwe spooronderdoorgang voor de N631 (Oosterhoutseweg) bij Rijen te bouwen. Een van dé mijlpalen is in augustus wanneer de tunnelbak onder het spoor wordt ingeschoven. De aannemer zal van donderdag 10 augustus tot en met maandag 21 augustus werken aan het inschuiven van de tunnelbak onder het spoor. 

Werkzaamheden 
In de periode van donderdag 10 augustus 05.00 uur tot en met maandag 21 augustus 05.00 uur is tijdens de werkzaamheden de weg N631 afgesloten voor het verkeer. Daarbij komt dat in de periode van zondag 13 augustus tot en met zaterdag 19 augustus de werkzaamheden zowel overdag als ‘s nachts worden uitgevoerd. 
De weg Vijf Eiken blijft bereikbaar via de rotonde van de N631 en de Nassaulaan vanaf Oosterhout. Het autoverkeer wordt omgeleid en kan via de A27, de Rijksweg N282 en de N260 rijden. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het overpad Kleine Vospad (tussen de Sportparkweg en de Vincent van Goghstraat. 

Daarnaast zullen er geen treinen rijden tijdens de werkzaamheden. Het spoor en de tijdelijke overweg worden buiten werking gesteld. Vanaf maandag 14 augustus rijden er 5 dagen lang geen treinen over het traject. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. 

Aannemer Heijmans zal op 10 augustus de voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. Eerst gaat het erom dat het terrein wordt afgesloten en het spoor uit dienst wordt genomen. Daarna kan men gaan graven om ruimte te maken voor de tunnel. Na het grondwerk wordt de tunnelbak onder het spoor doorgeschoven. Op het moment dat de tunnel op haar plaats ligt, wordt het spoor opnieuw aangelegd. De treinen kunnen dan weer rijden. Tenslotte zal de bypass (N631) op maandagochtend 21 augustus 05.00 uur weer open gaan voor het verkeer. 

Gezien de veiligheid voor iedereen en de werkzaamheden is het bouwterrein niet toegankelijk voor het publiek. Mensen die geïnteresseerd zijn in dit project, kunnen dit volgen middels filmbeelden en foto’s van het inschuiven van de tunnel. Deze beelden zijn te volgen op de site van ProRail en via de Nieuwsbrief van de provincie Noord-Brabant.  

Tevens is er de gratis BouwApp van Heijmans, die te downloaden is via de Google Play Store of de Apple App Store. Het project is te vinden onder de naam ‘Onderdoorgang Oosterhoutseweg N631 Rijen’

De site ProRail meldt dat de eerste stap (1 tot en met 3 oktober 2022) was een tijdelijke overweg en een bypass (tijdelijke weg). Hierdoor kreeg men de ruimte om de onderdoorgang te kunnen bouwen. Daarna volgt de tunnelbak die gemaakt is op een apart bouwterrein. Deze tunnelbak wordt onder het spoor geschoven de komen dagen. 

Nadat de tunnelbak is geplaatst en daarop het spoor weer is aangelegd, zullen de werkzaamheden doorgaan tot aan het voorjaar 2024. De werkzaamheden zullen plaatsvinden aan de onderdoorgang en de omgeving. Voorjaar 2024 wordt de N631 door de tunnelbak aangelegd. ProRail verwacht dat vanaf zomer 2024 het verkeer door de nieuwe tunnel kan rijden. Na deze tijd wordt de tijdelijke overweg opgeruimd. Al met al zullen de werkzaamheden doorlopen tot voorjaar 2025. 

(Bronnen: Nieuwsbrief Noord-Brabant, Gemeente Gilze en Rijen, ProRail) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights