RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen gaat de gemeente in met de toekomstbus en roept de inwoners op om mee te gaan op het avontuur naar de toekomst van de gemeente. Met het initiatief wil de gemeente de waardevolle input van de bewoners over het thema duurzaamheid ophalen. Het uitgangspunt is dat de gemeente én haar inwoners samen bepalen welke stappen er genomen moeten worden om te komen tot een duurzame, veerkrachtige en groene gemeente.  

Gezamenlijke verantwoordelijkheid 
Er zijn vele vragen voor de gemeente die belangrijk zijn voor de nieuwe visie van Gilze en Rijen en hiervoor is de mening van de inwoners van groot belang. Vragen als hoe de gemeente er in de toekomst uit zal zien, hoe men om moet gaan met de uitdagingen van veranderende weersomstandigheden (denk hierbij aan hitte, droogte en wateroverlast), wat te doen om energie te besparen en om CO2-uitstoot te verminderen, hoe moet stroom opgewekt worden, hoe worden de huizen verwarmd, hoe kan de natuur gezond gehouden worden. 

De gemeente gelooft sterk in samenwerking en wil daarom iedereen erbij betrekken die belang heeft bij het vormgeven van het duurzaamheidsbeleid. Gilze en Rijen wil weten welke aspecten van de onderwerpen van belang zijn voor de inwoners, welke prioriteit ze moeten krijgen en hoe men deze wil aanpakken. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente Gilze en Rijen, maar juist een gezamenlijke inspanning met bedrijven, verenigingen en bewoners om de uitdagingen van duurzaamheid aan te gaan.   
Daarom is de gemeente op zoek naar antwoorden op de vragen als wat de inwoners al doen op het gebied van duurzaamheid en wat men echt van belang vindt, waar men zich zorgen over maakt als het gaat om het milieu. Tevens wil de gemeente weten waar kansen liggen, zowel voor de individuele inwoner, als de buren, bedrijven, verenigingen en de gemeente zelf. De mening van een ieder telt en is van groot belang voor input. 

Het is mogelijk dat de inwoners al de enquête hebben ingevuld, waarmee de gemeente verder kan. Dit is zeer belangrijk maar de gemeente wil nog dieper ingaan op het onderwerp. Daarom worden de inwoners uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de duurzaamheidsbus, waar een enthousiast team de bezoeker meeneemt op een boeiende rondreis langs de onderwerpen. 
Men hoeft geen expert te zijn, daar kennis over de onderwerpen niet nodig is. Belangrijk is de betrokkenheid en de ideeën. 

Stap gewoon aan boord van de toekomstbus en laat een stem horen. De gemeente en de inwoners kunnen samen een gemeenschap creëren die voorbereid is op de uitdagingen van de toekomst en waar duurzaamheid en kwaliteit van het leven hand in hand gaan. 

De bus staat:  

  • Zondag 30 juli in Molenschot op de jaarmarkt  
  • Donderdag 7 september op de weekmarkt in Rijen 
  • Zondag 10 september op de Braderie in Gilze

(Bron: Gemeente Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights