RIJENS NIEUWS – Begin juni werd door de gemeente aangegeven dat er flink gebouwd werd aan de sporthal aan de Mgr. Schaepmanstraat. De fundering was gestort en de aannemer had net de stalen balken geplaatst. Deze week kwam de gemeente Gilze en Rijen met een update van de vordering van de bouw. 

Energieneutraal 
De gemeente heeft aangegeven te bouwen aan een sporthal die helemaal energieneutraal zal zijn. Dit houdt in dat de sporthal alle energie die nodig is voor het gebouw, zelf zal opwekken. Gilze en Rijen kiest er voor om helemaal energieneutraal te bouwen bij gemeentelijke gebouwen. Dit zou het gebouw zuiniger maken en tevens zou het schelen in de kosten tijdens het gebruik. 
Het college is zeer enthousiast over het project, zegt wethouder Merijn Scheifes. De inwoners van de gemeente worden gestimuleerd om de woningen zo energiezuinig te maken, maar de gemeente wil dat ook voor haar eigen gebouwen. De sporthal is een goed  voorbeeld van duurzaam bouwen. De wethouder heeft daarbij aangegeven dat de praktijkervaring die de gemeente nu opdoet met de bouw van de sporthal, wordt vastgelegd en weer gebruikt kan worden bij volgende projecten.  

Daarnaast wordt bij de bouw extra goede isolatie gebruikt voor het dak en de muren om op deze manier energieverlies te voorkomen. De ramen worden aan de schaduwzijde geplaatst, zodat er niet teveel warmte naar binnen komt. Op het moment dat er energie nodig is, wordt deze opgewekt met de zonnepanelen via het hoge dak. De sporthal maakt gebruik van warmtepompen en natuurlijk is het gebouw gasloos. 

Groen om en op het gebouw 
Natuurlijk is energiebesparing van groot belang maar volgens de gemeente is er ook veel aandacht voor het groen en de natuur. Zo is het lage dak bedekt met planten, die veel regenwater op kunnen nemen. Dit werkt verkoelend. 
Het terrein rondom de sporthal wordt zo ingericht dat het water goed wordt opgevangen. Hierbij valt te denken aan wadi’s (opslag van water) en waterdoorlatende paden en parkeerplaatsen. Tevens komt er groen bosrijk park rondom de sporthal. Hier komen verschillende soorten bomen en planten die het bestaande groen versterken. Tevens worden op de gevels nestkasten voor vogels geplaatst. Dit is om de vogels veilig te kunnen laten nestelen.

Speciale binnenwanden moeten er voor zorgen dat het geluid in de sporthal als prettig wordt ervaren. Deze wanden zijn gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De sporthal krijgt een materialenpaspoort, een soort online materialenbibliotheek. Hierin komt te staan uit welke materialen de sporthal bestaat en waar ze in het gebouw gebruikt zijn. Dit is handig bij bijvoorbeeld vervanging, reparatie of onderhoud. Tevens kan men in de toekomst het hergebruik verbeteren en wordt afval voorkomen. De materialen zijn namelijk los te maken en her te gebruiken.   

De bedoeling is dat de sporthal eind 2023 klaar is. In april is de bouw gestart en het hoogste punt is bijna bereikt. In de toekomst zal er naast de sporthal en in het parkachtig gebied een woongebouw komen.

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights