RIJENS NIEUWS – Dwars over de site van Stichting Het Tussenstation in Molenschot in de gemeente Gilze en Rijen, is een bericht geplaatst van het team van de Stichting Het Tussenstation. Men schrijft dat met pijn in het hart medegedeeld moet worden dat de Stichting failliet is en dat alles direct gesloten is. 

Het Tussenstation Molenschot 
Onder de Stichting vielen de lunchroom, Culitaria en het Atelier. De Stichting heeft mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid gegeven om arbeidsmatige dagbesteding te volgen op een van de locaties in het pand.  
De Stichting heeft geprobeerd om te switchen van een cafetaria naar een Culitaria, maar dat heeft ook niet geholpen. Het Tussenstation had een contract met de gemeente Gilze en Rijen. 

Het Culitaria is eerder dit jaar geopend met verse afhaalgerechten en een wisselende kaart. Het is een onderdeel van Stichting De Tussenstop, net als de lunchroom De Tussenstop en het atelier De Tussenruimte. 
De opzet was om de mensen een zinvolle dagbesteding te geven, echter juist het gebrek aan deze mensen heeft voor het faillissement gezorgd.   

Beheerder Liesbeth Koenen is helemaal ondersteboven van het faillissement, daar ze tot het laatste moment er voor gevochten heeft.  
Stichting Het Tussenstation is een private dagbesteding en had een valse start. De dagbesteding startte op 18 december 2021 en een dag later moesten de deuren weer dicht in het kader van de pandemie, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). 

Na die periode konden de deuren weer open, maar was er het volgende probleem: geen cliënten. Er was aangegeven dat vanaf januari cliënten doorgestuurd zouden worden, maar dat gebeurde niet.
De Stichting had 5 cliënten die werkzaam waren in de keuken, de bediening, de huishouding, het Cultraria en het Atelier. Er waren 15 plaatsen, maar er werden geen cliënten doorgestuurd. Mensen met het Syndroom van Down, autisme of mensen die een herseninfarct hadden gehad, waren van harte welkom.  

De Regio van Brabant is een samenwerkingsverband van 11 gemeenten, dat werkt met 4 programma’s, te weten ‘Mens & Samenleving’; ‘Leefomgeving en Milieu’; ’Economie’; ‘Kernagenda’.  In het programma ‘Mens & Samenleving’ is een artikel te vinden over het Integraal Zorgakkoord. Men heeft hierbij aangegeven dat dit akkoord tot doel heeft de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Hierbij hoort een belangrijk uitgangspunt als de beweging naar preventie, gezondheid en welzijn van de inwoner. 

Onder inwoners mogen ook de cliënten van de dagbesteding worden genoemd. Volgens de Stichting Het Tussenstation zouden de cliënten eerlijk verdeeld worden onder de 22 aanbieders in de Regio van Brabant. Hierbij gaat het om de aanbieders die middels een Europese aanbesteding een contract als aanbieder hadden gekregen. 

Het blijkt echter dat kleine zorgaanbieders geen cliënten krijgen doorgestuurd, waardoor ze omvallen. Volgens mevrouw Koenen was het zelfs zo dat een persoon bereid was om geld in de dagbesteding te steken. Bij het begin is dat ook gebeurd. Met het extra geld kon de Stichting een paar maanden verder, maar het loste het probleem niet op.  

De vraag is wat er aan mogelijkheden zijn voor een eventuele doorstart.

(Bronnen: Stichting Het Tussenstation, Jouw Dagbesteding, BD, Regio Hart van Brabant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.05.2023

4 gedachte over “Stichting Het Tussenstation Molenschot is failliet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights