RIJENS NIEUWS – In september 2022 hebben veel inwoners van de gemeente Gilze en Rijen de vragenlijst van de Burgerpeiling ingevuld. Hierbij hebben de inwoners vele vragen beantwoord over diverse onderwerpen. Hierbij valt te denken aan vragen over de  ontmoetingsmogelijkheden, activiteiten in de dorpen, (geld)zorgen, vrijwilligerswerk. 

Beoordeling van de gemeente 
Volgens de resultaten, bekend gemaakt door de gemeente, vinden de meeste inwoners het een goed leven in de gemeente. 

Zo geeft men gemiddeld een 7.8 voor het woonplezier, een 7.8 voor de tevredenheid met het leven en een 7.6 voor de gezondheid. 

De vorige peiling was in 2020 en de gemeente heeft beide peilingen naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat in de afgelopen 2 jaar de inwoners van de gemeente Gilze en Rijen meer zijn gaan bewegen. Daarnaast is het aantal mantelzorgers toegenomen. Daarentegen hebben minder mensen de tijd om zich in te zetten voor het verenigingsleven, de buurt of de buren. 

Gemiddeld gezien is men positiever over het onderdeel ‘laten meedenken’ door de gemeente. Over het algemeen ziet de gemeente dat mensen minder vertrouwen in de overheid hebben. De inwoners zijn minder tevreden over de dienstverlening en het onderhoud aan het groen. Maar de respondenten vinden wel dat de veiligheid in de buurt en de verkeersveiligheid verbeterd is.  

De gemeente gaat het volgende doen

Met de resultaten van de Burgerpeiling gaat de gemeente Gilze en Rijen het volgende doen: 

 • De gemeentelijke website vernieuwen. Zo kan men informatie beter vinden en dingen regelen 
 • In de gemeentelijke brieven meer makkelijke woorden gebruiken 
 • Ervoor zorgen dat het invullen van formulieren makkelijker wordt 
 • De BuitenBeter-app verbeteren, zodat sneller gereageerd wordt en dat melders op de hoogte worden gehouden over de voortgang 
 • Het onderhoud aan het groen proberen te verbeteren met een andere aannemer en daar meer toezicht ophouden
 • Meer aandacht te hebben voor mantelzorgers en contacten tussen buurtgenoten 
 • Meer persoonlijk contact te hebben. Bijvoorbeeld door:
  * Bezwaarmakers eerst bellen om uitleg te geven
  * In het Budgetcafé vragen te laten stellen over geldzaken en hulp te bieden met het    invullen van formulieren
  * De inloopmomenten bij het Dorpsteam. U loopt zonder afspraak gewoon binnen of u mailt of belt met vragen waar u zelf niet uitkomt of hulp nodig heeft. Natuurlijk kunt u hier ook terecht met ideeën om het dorp leuker of socialer te maken.
 • De uitkomsten van de burgerpeiling erbij pakken als de gemeente iets wil verbeteren of vernieuwen 

Alle resultaten van de uitkomsten van de Burgerpeiling zijn terug te vinden op de site Waar staat je gemeente . Op de site is het een kwestie van het kopje ‘producten’ aan te klikken en daarna ‘burgerpeiling’ om tenslotte de gemeente Gilze en Rijen te selecteren. 

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Waar staat je gemeente) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights