RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen heeft vanaf 20 april een artikel op haar site staan dat het weer mogelijk is om een starterslening aan te vragen voor de aankoop van een eerste woning. Het blijkt dat de gemeenteraad een voorstel voor aanvulling van het beschikbare bedrag heeft goedgekeurd.

PvdA amendement starterslening aangenomen
Drie weken hiervoor was een artikel op de site van de lokale fractie van de PvdA geplaatst dat een amendement van deze fractie door de raad is aangenomen. Volgens de PvdA is het niet zo makkelijk om een eerste woning te kopen, mede gezien door de stijging van de huizenprijzen en de hoge inflatie. 
De fractie gaf aan dat het mooi zou zijn dat de gemeente mee zou helpen door een aanvullende lening voor starters. Maar daar is geld voor nodig en dat stond in het amendement. Het voorstel is met instemming van de raad goedgekeurd, waardoor een fors bedrag voor starters ter beschikking is gekomen voor de komende 3 jaar.  

Alleen voor ‘betaalbare’ woningen
Hierbij gaat het de partij om ‘betaalbare’ woningen. Gegeven is dat de gemeente Gilze en Rijen tot en met 2026 832 extra woningen moet bouwen. Hiervan is ongeveer 250 sociale huur en 330 middeldure huur en/of koopwoningen tot 355.000 euro. 
De starterslening is bedoeld voor koopwoningen tot 355.000 euro en is de betaalbaarheidsgrens die door het Rijk is vastgesteld. 
Volgens de PvdA is dit een goede grens waardoor enkele honderden nieuw te bouwen koopwoningen beter bereikbaar worden. Tevens waardoor kopers voor startersleningen in aanmerking kunnen komen.  

De site van de PvdA geeft tevens aan dat de starterslening maximaal 40.000 euro is en een aanvulling op de maximale hypotheek die door een bank wordt verstrekt. Tevens zegt de PvdA dat in het collegevoorstel een aanvrager tot een maximum leeftijd van 35 jaar kan komen voor een starterslening. Door het amendement – de hele raad heeft hiermee ingestemd –  is deze grens losgelaten voor de groep die bij een overstap naar een nieuwe koopwoning tot 355.000 euro een huurwoning achterlaat. 

De gemeente Gilze en Rijen heeft op 20 april een artikel geplaatst over de starterslening. De gemeente meldt dat de gemeenteraad een voorstel voor aanvulling van het beschikbare bedrag heeft goedgekeurd. Tevens zijn de voorwaarden aangepast. 
Het blijkt dat in 2022 het aantal aanvragen voor een starterslening zo groot was, dat er geen geld meer was voor nieuwe leningen. Nu heeft de gemeente weer geld en kunnen de aanvragen weer gedaan worden.  

De gemeente geeft de voorwaarden aan voor een starter die een eerste woning wil lopen. De voorwaarden zijn: 

  • Men moet zelf in de woning gaan wonen
  • De woning mag maximaal € 355.000 kosten
  • Men is niet ouder dan 35 jaar
  • Als men ouder is dan 35 en een huurwoning achterlaat, komt men ook in aanmerking


Het leenbedrag is maximaal 40.000 euro, wat iets hoger is dan in de omliggende gemeenten. De gemeente Gilze en Rijen doet dit om starters hiermee aan te moedigen om de eerste woning duurzamer te maken door bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie.  

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, PvdA Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights