RIJENS NIEUWS – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  heeft enkele maanden geleden aangegeven dat er vorig jaar landelijk zo’n 74.000 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Dit is het hoogste aantal geweest sinds 2012. Hierdoor is de woningvoorraad in Nederland met 0.9 procent gestegen. Ondanks verschillen in de media, is er toch weer een stijging geweest. 

Huizentekort 
Gezien het feit dat er nogal wat woningzoekenden zijn, is de stijging van nieuwe woningen ook hard nodig. Maar de overheid heeft aangegeven dat vorig jaar het tekort aan woningen is opgelopen tot ruim 300.000.  

Daarentegen zijn in de gemeente Gilze en Rijen meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2021. Net als de landelijke trend. Waren het in 2021 nog zo’n 32 woningen die opgeleverd werden, in 2022 werden 115 nieuwbouwwoningen opgeleverd in Gilze en Rijen.
Ook was er een toename in de provincie Noord-Brabant van 11.930 in 2021 naar 12.626 nieuwbouwwoningen in 2022. 
Volgens de cijfers van CBS is de woningvoorraad in Gilze en Rijen door het aantal nieuwbouwwoningen met 1 procent toegenomen.   

Blokkenhuis in de buurt 
Maar het gaat niet overal even makkelijk in de gemeente Gilze en Rijen. Zo is er de nieuwbouwwijk De Vliegende Vennen Oost, waar volop gebouwd wordt. Een van de vergunninghouders heeft een perceel gekocht en daarna een bouwplan ingediend bij de gemeente. Voor het perceel zou een nieuw concept worden gehanteerd, namelijk het zogenoemde ‘modulair’ bouwen. 
Bij het modulair bouwen worden ‘blokken woning’ geproduceerd in de fabriek. De toekomstige bewoners kunnen hun droomhuis met de blokken samenstellen. Hier zitten voordelen aan (goedkoop en afwijkende vorm) en nadelen (onder meer vaste maten). Hierbij moet men denken aan een plat dak en een goothoogte van 3.31 meter.   

Volgens omwonenden zou een woning zoals aangegeven niet passen in het bestemmingsplan. Hierin wordt gesproken over maximaal 2 bouwlagen, een kapconstructie en een goothoogte van 3 meter. 
De gemeente Gilze en Rijen zou mee willen werken aan het alternatieve concept. Dit in tegenstelling tot de overburen. Die zijn niet blij met een groot blok ‘woning’ dat tevens ook nog afwijkt van alle huizen in de omgeving. 
Het bestemmingsplan zou net vastgesteld zijn en daar wordt al meteen van afgeweken. Daarnaast is een rapport opgesteld door een expert, waarin staat te lezen dat het alternatieve plan niet zou passen in de omgeving. 

In februari zijn de bewoners naar de rechter gegaan. Ook de rechter heeft aangegeven vragen te hebben over het rapport van de expert en over het besluit van de bezwarencommissie. Tevens zijn er vragen gesteld bij de goothoogte en het feit dat de huizen een stuk verder naar voren worden gebouwd.  

Vorige week heeft de rechtbank een uitspraak gedaan en geoordeeld dat de gemeente onvoldoende bewijs heeft aangedragen, waarom de ‘woning’ dat op 5 punten afwijkt van het bestemmingsplan, toch in de omgeving zou passen. 
Volgens de rechter zou de gemeente wel goed hebben onderbouwd waarom mag worden afgeweken op die 5 punten, maar niet waarom de woning in die vorm en met de gebruikte materialen goed zou passen in de omgeving. Volgens de stadsbouwmeester zou het ‘passend’ zijn, maar dat oordeel is volgens de rechtbank niet voldoende. De gemeente Gilze en Rijen krijgt nu 6 weken de tijd om met een nieuw besluit dit te herstellen. 

(Bronnen: BN de Stem, AD, Van Grunsven Groep, De Gelderlander, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights