RIJENS NIEUWS – In de gemeenteraad van 3 april van de gemeente Gilze en Rijen is in meerderheid besloten om de plannen over de stationsomgeving in Rijen te vernieuwen. Dit zal betekenen dat het Rijk, de provincie en de gemeente verder kunnen met de ontwikkeling van het gebied. 

Ontwerpteam 
Eerder werd al gemeld dat een ontwerpteam aan de slag gaat met het ontwerp van de nieuwe stationsomgeving. Dit zal betekenen dat het project vernieuwd gaat worden, waardoor omwonenden en betrokkenen de mogelijkheid krijgen om mee te denken en mee te praten. Een van de belangrijkste ‘knelpunten’ is de toekomstige brandweerroute naar Rijen Zuid.  

Route brandweer Rijen Zuid 
In de raadsvergadering gaf het CDA aan dat een snelle reactie van de brandweer het verschil kan maken bij een brand, reanimatie of beknelling. Volgens de reactie in Weekblad Gilze en Rijen zijn brandweerlieden opgeleid om snel en doeltreffend te handelen bij noodsituaties. Dat betekent dat ze ook snel ter plaatse moeten zijn. 
Het voorstel wat in de raad ter sprake kwam, was voor het CDA onbespreekbaar. Door de tunnel die alleen voor het langzaam verkeer is bedoeld, zal de brandweer en politie er minuten langer over doen om naar Rijen Zuid te komen. Dit betekent dus dat de hulpverleners niet via de onderdoorgang van Stationsstraat naar Julianastraat kunnen, maar via een andere route. Gezien de overweg bij de Vincent van Goghstraat ook niet echt sneller bereikbaar is, zal het moeten gaan via de Europalaan. De overweg Vincent van Goghstraat heeft geen onderdoorgang en is afgesloten met paaltjes, die steeds weggehaald moeten worden. Tevens moeten de hulpverleners wel op de eventueel voorbijrazende treinen wachten. De omweg via de Europalaan zou minuten langer gaan duren. 

Brandweercollege Rijen is gevestigd aan de Rembrandtlaan in Rijen. Wat opvalt is dat de mogelijkheid van een ‘flinke tunnel’ via de Rembrandtlaan naar het Kleine Vospad niet in het ontwerp is meegenomen. Natuurlijk zal dan het Kleine Vospad aangepast moeten worden, zodat de auto’s van de hulpverleners naar de militaire wijk kunnen rijden. Maar de oplossing ligt dan wel meer naar het centrum en dichter bij de standplaats van de brandweer. 
Ook voor de voertuigen van de politiepost Rijen aan het Anne Frankplein is de route via Constance Gerlingsstraat en Spoorlaan Noord naar Rembrandtlaan goed te doen.  

Daarentegen de mening van Kern ‘75 in de raadsvergadering en Weekblad Gilze en Rijen. Volgens deze fractie liggen de nieuwe routes via de Vincent van Goghstraat en onderdoorgang Vijf Eikenweg binnen het wettelijke kader met als bandbreedte van 7 à 13 minuten. Dit zou dan gelden vanaf 2029 -2030 voor Rijen-Zuid. Daarnaast zouden er gesprekken plaatsvinden met Vliegbasis Gilze en Rijen om hun brandweer in te zetten. Misschien is het een idee om voor Rijen Zuid altijd eerst deze brandweer te laten komen. 

Openbaar Vervoer 
In dezelfde raadsvergadering werd een motie ingebracht met de titel “Beter openbaar vervoer in Gilze en Rijen”. De indieners van de motie hebben geconstateerd dat in de avonduren, in sommige weekenden en in vakantieperiodes het maar 1 maal per uur mogelijk is om de trein te nemen vanaf station Gilze en Rijen.
Tevens dat buslijn 130 die van Gilze naar Breda gaat, niet stopt bij de Rembrandtlaan, Raadhuisplein, Nassaulaan, Vijf Eikenweg, Molenschot, Amphia ziekenhuis en centrum Breda. 
De motie verzoekt de gemeente zich in te spannen om bij de NS aan te dringen om herstel van het treinverkeer van 1 keer per half uur; bij Arriva aan te dringen om lijn 130 in het weekend te laten stoppen bij alle tussengelegen haltes tussen station Rijen en station Breda; bij de provincie aan te dringen om het OV in alle kernen van de gemeente te versterken, zowel door de week als in het weekend. 

(Bronnen: Weekblad Gilze en Rijen, Gemeente Gilze en Rijen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.04.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights