Dagbesteding Oudere

RIJENS NIEUWS – Vorige week was het bericht te lezen dat Stichting Het Tussenstation in Molenschot, gemeente Gilze en Rijen, failliet is verklaard. Dit komt doordat er geen patiënten werden doorgestuurd naar de Stichting en haar locatie. Bij navraag blijkt dat er zo’n 50 personen op een wachtlijst staan voor dagbesteding. Hoe is dit nu mogelijk?  

Aanbesteding 
Per 1 januari werken 11 zorgpartijen samen als één opdrachtnemer in de regio Hart van Brabant. Hierbij gaat het om de samenwerking Wmo beschermd wonen en Wmo begeleiding. Door de regio Hart van Brabant is een aanbesteding in werking gesteld, die per 1 januari is gegund en in werking gesteld. 
De Regio Hart van Brabant wordt gevormd door de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. 
De zorgpartijen die per 1 januari 2023 samenwerken op het gebied van Wmo gerichte zorg, zijn RIBW Brabant (onder meer Werken, dagbesteding en leren), SMO Traverse (opvang en begeleiding), Impegno (Ambulante begeleiding en behandeling volwassenen), Amarant (onder meer werk en dagbesteding), Prisma (onder meer begeleid wonen), Thebe (onder meer dagbesteding), GGz Breburg (Zorg), Sterk Huis (opvang bij thuisproblematiek), HetWerktNu (werk), ASVZ (ondersteuning mensen met beperking) en  Buro MAKS (geestelijke gezondheidszorg).

OAD 
Daarnaast bestaat er de Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding (OAD). Dit is ook een aanbesteding geweest. In de regio wordt deze onder meer aangeboden door KikMaat van de Diamant-Groep. OAD staat voor zorg en participatie en ligt op het snijvlak tussen de Wmo en de Participatiewet. 
KikMaat biedt sinds 1 januari 2023 – als hoofdaannemer – OAD aan in samenwerking met 23 zorgaanbieders. In deze lijst staat ook Stichting Het Tussenstation in Molenschot. Echter, de Diamant-Groep of KikMaat staan niet in de lijst van de regio Hart van Brabant. 

De Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding (OAD) bestaat voor mensen met een afstand tot de samenleving. Bij een aanvraag die ingediend wordt bij de gemeente, wordt gekeken of OAD een geschikte plaats voor iemand kan zijn. Als dat zo is, zou de gemeente zo iemand door sturen naar KikMaat, die weer in overleg de patiënt bij een zorgaanbieder onderbrengt.  
Daarnaast is het de bedoeling dat de regio Hart van Brabant patiënten doorstuurt naar KikMaat en haar zorgaanbieders. Dit laatste zou best weleens niet gebeurd kunnen zijn, omdat de ene aanbesteding van de gemeenten beperkt is gebleven tot de 11 zorgpartijen. 
Dit is des te vreemder te noemen daar er wel contracten zijn aangegaan met KikMaat en haar zorgaanbieders. 

Politiek roert zich eindelijk 
In het bestuur van de Regio Hart van Brabant zitten burgemeesters en wethouders van de deelnemende gemeenten.

Het CDA schonk op haar site op 11 april aandacht aan de problematiek. Aangegeven werd dat kleine zorgaanbieders zich roeren, doordat het regionale inkoopbeleid voor onrust zorgt. Volgens het artikel zou het zorglandschap overzichtelijker worden met minder aanbieders. Dit is gelukt, echter door de ‘kaalslag’ zijn vele kleine zorgaanbieders buiten de boot gevallen.
Enkele jaren geleden waren er zo’n 350 partijen die een contract hadden in de Regio Hart van Brabant. Dit moest teruggebracht worden en er werd afgesproken om met een beperkt aantal zorgaanbieders een contract af te sluiten, de zogenoemde ‘zorgcoalitie’.  Aangezien deze grote aanbieders het niet alleen kunnen, moesten ze samenwerken met onderaannemers, kleinere zorgaanbieders. Echter een onderaannemer moet voldoen aan de regels van de partijen binnen de coalitie. 
In het artikel wordt aangegeven dat de fractie geluiden heeft ontvangen van een zorgaanbieder die wel een contract heeft gekregen, maar dat er geen cliënten worden doorgestuurd. Terwijl er wel een wachtlijst is ontstaan. 

De fractie van Gemeentebelang heeft gereageerd op 7 mei in een artikel op haar site. Het artikel geeft aan dat de inkoop van dagbesteding van de gemeente naar de regio is gegaan. Het doel zou goed zijn, maar bij de uitvoering zou het goed fout zijn gegaan. Dit hield onder meer in dat bij de overgang nog niets was geregeld, contracten nog niet rond, geen nieuwe cliënten en een enorme wachtlijst.  
De fractie wijst erop dat Het Tussenstation failliet is gegaan en andere staan op omvallen. Daarnaast geeft Gemeentebelang aan dat het wachten is op het feit dat er geen dagbesteding meer is in de gemeente voor inwoners met dementie of hersenletsel. Maar ook geen ontwikkelingsgerichte dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Tenslotte. Ook de site Skipr geeft aan dat er wachtlijsten zijn ontstaan in de ouderenzorg. Hierbij gaat het vaak om cliënten die in een ziekenhuis of een instelling voor revalidatie verblijven. Deze mensen hebben een plaats nodig om beschermd te wonen met intensieve begeleiding vanwege bijvoorbeeld dementie of het zijn cliënten die intensieve zorg nodig hebben voor het herstel. 

(Bronnen: CDA, Gemeentebelang, Gemeente Gilze en Rijen, RIBW Brabant, Traverse, Impegno, Amarant, Prisma, Thebe, GGZ Breburg, Sterk Huis, HetWerktNu, ASVZ, Buro Maks, Diamant-Groep, Regio Hart van Brabant, Khamakar News Agency, Skipr) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.05.2023

3 gedachte over “Lokaal zorgbeleid staat op omvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights