GEZONDHEID – Heeft de Overheid per 1 januari het lachgasverbod in laten gaan, beginnen nu de verhalen te komen van dumping van gasflessen, maar erger nog, andere, ‘nieuwere’  drugs. De zogenaamde designerdrugs schijnen weer een heel zware variant te hebben. Naast alles wat reeds bekend was, zoals ‘snus’, 3-MMC en 4-MMC

Designer drugs 
In oktober 2021 werd er in het opiniestuk ‘Nederland staat voor grote problemen’ aangegeven dat de drug 4-MMC (in de wandelgangen ‘Miauw’ genoemd) sinds 2012 verboden was en dus dat er een ‘opvolger’ kwam en dat was 3-MMC (in de volksmond ‘Poes’ genoemd). 
De drugs worden designer drugs genoemd omdat ze speciaal worden ontworpen in een laboratorium. De drugs worden ontworpen alsof ze lijken op de illegale drug ‘speed’, maar dan net een klein beetje anders. Een aanpassing dus, waarmee men tracht om de bestaande wetten te omzeilen. Vaak wordt er dan bijgezegd dat de ‘nieuwe’ drug op de markt komt voor onderzoek en niet bedoeld was als drug.  

Zo wordt lachgas ook in de medische wetenschappen gebruikt, maar is wel een drug waaraan men verschrikkelijk verslaafd kan raken. 
Aangezien 4-MMC sinds 2012 werd verboden, kwam 3-MMC op de markt. In 2021 werd aangegeven dat 3-MMC op lijst II van de Opiumwet is geplaatst. Dat betekent in gewone straattaal dat het verboden is om 3-MMC te produceren, te verhandelen of in bezit te hebben. 
De drug 4-MMC staat op lijst I van de Opiumwet (en is dus een harddrug) en 3-MMC op lijst II (en is dus een softdrug). 

De volgende zombiedrug 
En daar is nu weer een ‘nieuwe’ zombiedrug, genaamd ‘Flakka’. Ook deze drug is een aan speed verwante designerdrug. De stof is goedkoop, hevig verslavend en verwoest levens van gebruikers (volgens de media). Het staat ook bekend in de lijst van de harddrugs en schijnt flink in opmars te zijn in Nederland.  
De stijging aan gebruikers gaat zo hard, dat de politie in West Brabant aan de bel heeft getrokken. Het alarm gaat over het stijgend aantal incidenten en toegenomen overlast door doorgedraaide gebruikers van flakka.  

De designer drug Flakka wordt in de volksmond ‘Gravel’ genoemd. De drug behoort tot de synthetische cathinonen ofwel ‘badzouten’. Tot die groep van badzouten horen dus ook 3-MMC en 4-MMC. 
Deze synthetische cathinonen zijn in een lab geproduceerde stoffen en afgeleid van cathinon. Dit laatste is de werkzame stof in de Qat plant.  

Flakka ofwel alpha-pvp heeft het werkzame bestanddeel α-Pyrrolidinopentiophenone. Het is ooit in de jaren 60 door een farmaceutisch bedrijf ontwikkeld maar nooit echt op de markt gebracht. Echter rond 2010 werd bekend dat Flakka werd verhandeld en gebruikt als harddrug. De stimulerende werking is te vergelijken met cocaïne en crystal meth. 
Er zijn artikelen te vinden die de cathinon plaatsen in een schema I drug. Of dit hetzelfde is als een stof die voorkomt op de lijst I van de Opiumwet is niet helemaal duidelijk. Volgens afkickkliniek staat Flakka sinds 2017 op lijst I van de Opiumwet, maar is nog steeds ‘legaal online te bestellen’. 

Volgens een artikel van de site afkickkliniek schijnt het moeilijk te zijn om Flakka te doseren, waardoor men sneller een overdosis krijgt en de effecten veel heftiger kunnen zijn. Bij hogere doses kunnen de effecten sterk verschillen. Bij een lagere dosis schijnen de effecten ‘aangenaam’ te zijn, zoals euforisch, opgewektheid, verhoogd libido, verhoogd uithoudingsvermogen, meer energie. Het gevoel van superkrachten.  
Echter op het moment dat de stof is uitgewerkt, zijn de ‘positieve effecten’ ook verdwenen. Men komt in een fase van neerslachtigheid, depressiviteit en uitgeputheid. Deze laatste effecten brengen met zich mee om weer en meer te gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat een serieuze geestelijke verslaving.  Er zijn dossiers bekend dat na eenmalig gebruik, men al verslaafd was. 

Flakka is geestelijk verslavend, naast het feit dat er ook nog korte en lange termijn risico’s bekend zijn. 
Zo zou onder de korte termijn risico’s vallen onder meer paniekaanvallen, (ernstige) verwardheid, extreme agressie, epileptische aanvallen, hallucinaties, waanbeelden, angst, paranoia, (gevaarlijk) hoge bloeddruk, hartkloppingen of hartstilstand.  

Bij lange termijn risico’s is dan onder meer sprake van leverschade, ernstige hartproblemen en hersenschade / herseninfarct. 
Het schijnt ook zo te zijn dat bij sommige verslavingen men niet zo maar kan stoppen, maar daadwerkelijk men moet afkicken in een afkickcentrum. Dit moet onder professionele begeleiding gebeuren. 

(Bronnen: DIZiN, Onafhankelijke Burger Journalistiek, AD, BN de Stem, Afkick Kliniek Info) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights