GEZONDHEID – De Overheid gaf in november de mededeling vrij dat het lachgasverbod van kracht zou gaan worden per 1 januari 2023. Vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of in bezit te hebben. 

Lachgas 
Het lachgas is een kleur- en geurloos gas, met N2 (di-stikstofmonoxide) als werkzame stof. Lachgas wordt onder meer gebruikt als narcosemiddel in het ziekenhuis, als een kortdurende pijnstiller in de ambulance of bij de tandarts. Deze toepassing wordt gebruikt middels de beademing en is bedoeld als medisch lachgas, meestal gemengd met zuurstof. 

Daarnaast wordt lachgas ook in de voedingsindustrie gebruikt met name in gaspatronen voor slagroomspuiten. Dit lachgas is overigens niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de schadelijke werking is tegenover het beter onderzochte medisch lachgas. Voor het gebruik door recreatieve gebruikers wordt het lachgas middels een fles in een ballon gespoten. De gas in de ballon wordt ingeademd. Via de longen wordt het lachgas in het bloed opgenomen en vervolgens vervoerd naar de hersenen. 
Ondanks een ‘roes’ kunnen er meer dingen ontstaan, zoals misselijkheid en duizelingen, tintelingen in armen of benen en zelfs verlamming. 

Verbod 

Daarom heeft de overheid besloten het verbod in te stellen om daarmee het recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken. Het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel is niet alleen schadelijk voor de gezondheid maar ook nog gevaarlijk. Het gebruik tijdens het rijden, kan ongelukken veroorzaken. 
Regelmatig en overmatig gebruik van lachgas wordt regelmatig gezien. Overmatig gebruik van de stof kan zenuwschade veroorzaken met ernstige blijvende gevolgen. 

Na gebruik van lachgas zijn de meest voorkomende klachten: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, verminderd zicht, verwardheid, angst, tintelingen in armen en benen.  

De oorspronkelijke toepassingen van lachgas, onder meer medisch lachgas, lachgas bestemd voor technische doeleinden en als voedingsadditief, blijven toegestaan en zijn uitgezonderd van het verbod. 
Echter is hierbij wel wat veranderd, daar inkoop, verkoop, bezit en het ter handstellen van lachgas in gasflessen aan particulieren ook per 1 januari 2023 is verboden. 

(Bronnen: Rijksoverheid, Afkickkliniek Info, Almere deze Week)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

©  Khamakar News Agency / 03.01.2023

Nu ook te lezen op ONS Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights