Armoede

Begin deze maand kwam de gemeente Lelystad met de mededeling dat de energietoeslag 2023 voor inwoners van Lelystad 2023 is vastgesteld op 800 euro. Het Rijk heeft bepaald dat de maximale energietoeslag voor 2023 per huishouden 1.300 euro zou bedragen. Ondertussen komen berichten binnen dat nog niet iedereen een toeslag heeft ontvangen. 

Tegemoetkoming 
In april werd door de gemeente gemeld dat Lelystedelingen die moeilijk rond konden komen, vanaf 13 april zich konden melden op het spreekuur van de Stichting IDO en MDF. Men kon zich melden voor een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 1.300 euro. 

Hierbij zou het gaan om een noodfonds, dat eerder het jaar beschikbaar is gesteld door de gemeenteraad. Dit fonds was bedoeld om inwoners te helpen die niet meer rond konden komen door onverwachte gebeurtenissen, hogere energieprijzen of duurdere boodschappen. 

Energietoeslag 
De energietoeslag is een landelijke regeling en is bedoeld ter compensatie van de hoge energierekening van huishoudens met een laag inkomen. In Lelystad wordt hierbij gesproken over ‘tot 120 procent van het sociaal minimum’. In andere steden wordt al gesproken over 130 procent. 

Inwoners die bekend zijn bij de gemeente en die in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen, hebben ondertussen een voorschot ontvangen van 500 euro. Deze inwoners zullen nog 800 euro van de gemeente ontvangen. 

Inwoners die geen of lager bedrag in 2022 hebben ontvangen én recht hebben op de toeslag, zullen dit jaar 1.300 euro ontvangen. Ondertussen is gebleken dat een aantal mensen nog geen toeslag heeft ontvangen. 

Uitbetaling toeslag 
Tevens worden ook berichten gehoord van mensen met kinderen, die tijdelijk bij de ouders gaan wonen, omdat het daar warmer in huis is. De gemeente Lelystad is om opheldering over de betaling van de toeslag gevraagd. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente klopt het dat nog niet iedereen de toeslag heeft ontvangen. Op dit moment worden de inwoners betaald, die al eerder de toeslag hebben ontvangen. 

Op het moment dat dit traject is doorgelopen, kunnen inwoners van de gemeente Lelystad, die nog niet eerder een energietoeslag hebben ontvangen, een aanvraag indienen. Op de site van de gemeente staat aangegeven dat wanneer bekend is, wanneer deze toeslag wordt uitbetaald, via de site wordt gecommuniceerd. 

Ook speelt dit ‘probleem’ in andere gemeenten. Zo heeft de gemeente Den Bosch half oktober gemeld, dat de inwoners die in februari 500 euro hebben ontvangen, eind november 800 euro zullen ontvangen. 

De gemeente Breda heeft een week later hetzelfde geluid laten horen. Daarentegen is de gemeente Utrecht pas na het zomerreces met de behandeling begonnen. Begin deze maand is de gemeente Dordrecht begonnen met de uitkering.

In de gemeente Groningen is de uitbetaling in 2 gedeelten gesplitst, een deel vóór 10 november en een deel voor 1 december. Een andere gemeente waar de uitbetaling is gecheckt, is de gemeente Papendrecht. Deze gemeente betaalt in december de toeslag uit. 

(Bronnen: lelystad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights