Geld portemonnee (© gem Lelystad)

Inwoners van Lelystad die moeilijk rondkomen, kunnen vanaf 13 april terecht bij het spreekuur van stichting IDO en MDF om zich aan te melden voor een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 1.300 euro. Het geld komt uit een fonds dat eerder dit jaar door de gemeenteraad beschikbaar gesteld is en speciaal bedoeld is om mensen te helpen die niet meer rond kunnen komen door onverwachte gebeurtenissen, hoge energieprijzen of duurdere boodschappen.

Er zijn 4 voorwaarden om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming

  • U heeft grote geldproblemen door de stijgende prijzen van boodschappen en de hoge energierekening; *
  • U kunt daardoor niet meer rondkomen; 
  • U heeft geen energietoeslag gehad; 
  • U bent 18 jaar of ouder en u staat ingeschreven in de gemeente Lelystad.

Wie aan de voorwaarden voldoet, kan zonder afspraak langskomen op een van de spreekuren van stichting IDO of MDF. De spreekuren zijn gratis en speciaal bedoeld om te helpen met de aanvraag uit het noodfonds. Stichting IDO beoordeelt in samenwerking met MDF tijdens het gesprek of de inwoner daadwerkelijk geld uit het noodfonds kan krijgen. De locaties en tijden van de spreekuren zijn te vinden op www.lelystad.nl/noodfonds .

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra: “Ik roep alle inwoners op die moeite hebben financieel rond te komen en die geen energietoeslag hebben ontvangen, om te kijken op www.lelystad.nl/noodfonds of zij in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. Want juist zij kunnen dit steuntje in de rug met de huidige inflatiecijfers goed gebruiken.”

Plan voor aanpak armoede
Het noodfonds maakt deel uit van het plan voor aanpak van armoede waarvoor de gemeenteraad eerder dit jaar 1 miljoen euro beschikbaar stelde. Voor het noodfonds komt nu in totaal 450.000 euro beschikbaar.

Subsidieregeling voor stichtingen en (sport)verenigingen
Nog deze maand komt er een subsidieregeling voor stichtingen en (sport)verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente Lelystad en die te maken hebben met gestegen energielasten. De subsidieregeling geldt voor contracthouders van een energieaansluiting. Stichtingen en (sport)verenigingen ontvangen medio april een brief met informatie hoe ze een aanvraag voor de subsidie kunnen indienen.

Aan stichtingen en verenigingen die niet in aanmerking komen voor subsidie, omdat zij bijvoorbeeld geen energiecontracthouder zijn, maar wel zijn geconfronteerd met hogere energielasten, wordt aangeraden om alsnog contact op te nemen met de gemeente. Voor de subsidieregeling is 400.000 euro beschikbaar.

Verder krijgen Stichting Leergeld en Sport & Cultuurfonds ieder een bedrag van 50.000 euro. Het geld wordt ingezet voor communicatie over de regelingen en om het toegenomen gebruik ervan te kunnen dekken. Ook komt er 50.000 euro beschikbaar voor voorlichting over financiële en aanverwante regelingen en voor energieadviezen aan ondernemers. Het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) zet de komende maanden een belteam in om ondernemers voor te lichten.

Alle informatie over het noodfonds en de overige regelingen is te vinden op www.lelystad.nl/noodfonds

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.04.2023

 

Een gedachte over “Tot maximaal 1.300 euro tegemoetkoming voor Lelystedeling die moeilijk rondkomt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights