BREDA – Kwam eerder de gemeente ‘s-Hertogenbosch al met het bericht dat inwoners met een laag inkomen in 2023 weer de energietoeslag zullen ontvangen, is er ook een bericht van de gemeente Breda gekomen. Wegens de sterk gestegen energiekosten had het Rijk besloten om in 2022 een energietoeslag te verstrekken van 1.300 euro. Ook voor 2023 zou het Rijk weer met een dergelijke regeling komen. 

Besluitvorming bleef lang uit  
Maar de besluitvorming over 2023 heeft lang op zich laten wachten en daarom besloot de gemeente Breda – net als andere gemeenten – alvast 500 euro uit te keren, eerder dit jaar. Afgelopen week heeft het Rijk bekendgemaakt dat er geld beschikbaar zou komen.  

Door dit geld kan de gemeente de energiebijdrage half november verhogen naar 1.300 euro. Voor de mensen die al eerder een aanvraag toegekend hebben gekregen en voldoen aan de voorwaarden, zal half november automatisch 800 euro worden overgemaakt. 
Mensen die nog geen aanvraag hebben ingediend, maar wel voldoen aan de voorwaarden, kunnen alsnog een aanvraag doen. Wethouder Marike de Nobel (Armoedebestrijding) heeft laten weten dat de gemeente het prettig vindt, de resterende 800 euro uit te kunnen betalen. 

Vorige winter nog duidelijk in het geheugen 
De wethouder gaf tevens aan dat de vorige winter nog duidelijk in het geheugen gegrift staat. Duizenden inwoners zijn toen in de problemen gekomen door de sterk stijgende energielasten. Het afgelopen jaar zijn ook verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen afgesloten zouden worden of in de financiële problemen zouden komen. De gemeente Breda heeft eerder al 500 euro uitgekeerd aan meer dan 8.000 huishoudens. Wethouder De Nobel is blij dat de gemeente de resterende 800 euro ook kan uitkeren, zodat deze mensen zich de komende maanden geen zorgen hoeven te maken.   

Energiebijdrage
De energiebijdrage is bedoeld voor de huishoudens met een inkomen tot 130 procent van de geldende bijstandsnorm of AOW-norm. De inwoners die bij de gemeente Breda bekend zijn en voldoen aan de voorwaarden, hebben de eerste energiebijdrage (500 euro) automatisch ontvangen. Ze krijgen het restant van 800 euro ook automatisch overgemaakt. Tevens geldt dit voor de mensen die nog een aanvraag hebben lopen en voldoen aan de voorwaarden. 
Mensen die voldoen aan de voorwaarden, maar nog geen aanvraag hebben ingediend, kunnen dit doen – via de site – tot en met 31 december 2023. 

Studenten en energietoeslag 
Studenten die in de problemen komen vanwege oplopende kosten kunnen ook in 2023 een beroep doen op een bijzondere bijstand energiekosten. Het bedrag is 400 euro voor studenten met een zelfstandige woonruimte. Studenten die geen zelfstandige woonruimte hebben, kunnen een bedrag van 150 euro aanvragen. 
Voor studenten geldt ook de inkomensgrens van 130 procent van de geldende bijstandsnorm. Vanaf 2024 gaat DUO een tegemoetkoming verzorgen en daarom laat Breda de gemeentelijke norm tot 31 december 2023 doorlopen. 

Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente Breda. 

(Bronnen: Khamakar News Agency, Breda Vandaag, Gemeente Breda) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.10.2023

Een gedachte over “Breda keert resterende bedrag energiebijdrage 2023 uit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights