OPINIE – Vrijdagavond 16 juni zullen de formateurs – Pieter van Maaren en Herman Sietsma – samen met de fractievoorzitters van BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP een persconferentie houden. Tijdens de persconferentie zal het coalitieakkoord ‘Toekomst voor het Nieuwe Land: Van, voor en door Flevolanders’ worden gepresenteerd. 

Nieuw provinciaal bestuur 
Nu er een coalitieakkoord ligt voor de provincie Flevoland, wordt het ook duidelijk dat het nieuwe bestuur van de provincie zal bestaan uit leden van de fracties van BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en de SGP. Volgens de fractievoorzitter van BBB, Anja Keuter, zouden er geen pijnpunten zijn geweest tijdens de gesprekken. 
In april werd al door de verkenners – de latere formateurs – gemeld dat er geen belemmeringen waren voor de vorming van een coalitie ‘voor en van alle Flevolanders’.  

Op zich was dit al heel vreemd te noemen, daar in april de landelijk voorzitter van de ChristenUnie, Ankie van Tatenhove, had aangegeven dat het ‘niet geloofwaardig’ zou zijn, als haar partij in een coalitie zou gaan zitten met de fractie van de PVV. Die opmerking is wel bij de fractie van de ChristenUnie in Flevoland aangekomen, maar daar heeft men gezegd dat men eerst maar eens ging kijken of het mógelijk zou zijn. Het pluche heeft waarschijnlijk harder gelonkt dan de partijprogramma punten, met name  op het gebied van godsdienstvrijheid.

Ook de voorzitter van de jongerenafdeling van de ChristenUnie, PerspectieF, wist te melden dat bepaalde standpunten van de PVV niet overeenkomen met die van de ChristenUnie. De ChristenUnie had in het verkiezingsprogramma van de PVV teksten gezien als ‘tegengaan van de Islamisering van Flevoland’. Hier tegenover staat het principe van de godsdienstvrijheid van de ChristenUnie. Tevens zou het PVV verkiezingsprogramma spreken over het feit dat de klimaatagenda geldverspilling is en worden asielzoekers weggezet als terroristen.  
En deze fracties zitten dus samen in het bestuur van Flevoland. 

Maar de achterban van de ChristenUnie is aan het morren geslagen. Volgens de landelijke media is de samenwerking met de PVV verkeerd gevallen bij de ChristenUnie. Voorop staat de jongerenafdeling van de ChristenUnie, die heeft aangegeven dat men niet kan leven met een samenwerking met de PVV. 
Maar het zit dieper; zelfs het landelijk bestuur heeft het moeilijk met de samenwerking met de PVV. 

Voor de jongerenafdeling van de ChristenUnie zit het nog dieper. De jongerenafdeling wil gewoon niet dat het akkoord tussen de 5 fracties in Flevoland vrijdag gepresenteerd gaat worden. Volgens de voorzitter van de jongerenafdeling, Nathánaël Post, kan het gewoon niet waar zijn dat de ChristenUnie met de PVV gaat samenwerken. 
Echter de provincie is onafhankelijk en de fractie van de ChristenUnie mag zelf besluiten wat ze gaan doen, maar voor de jongerenafdeling is de samenwerking onacceptabel. 

De kritiek binnen de ChristenUnie groeit en ook op de social media zijn leden aan het morren. En zelfs ex-Statenleden van de ChristenUnie in Flevoland hebben moeite met het besluit. Het gaat zelfs zo ver, dat men aangeeft dat samenwerken met een partij die discrimineert en uitsluit, niet past bij de waarden van de ChristenUnie. 

De fractievoorzitter van ChristenUnie in Flevoland, zal pas na het aanbieden van het coalitieakkoord tekst en uitleg geven. Maar ook de huidige fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Mirjam Bikker, wil niet ingaan op de kritiek die binnen de partij aanwezig is.  
Daarnaast is er ook kritiek te horen bij de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Almere. Zo zijn er leden die zich in te willen zetten voor landelijk en lokaal, maar zo snel mogelijk provinciaal willen uitschrijven. 

En dan is het eigenlijke werk nog niet eens begonnen. Hoe heet het coalitieakkoord ook alweer? Oh ja, “Toekomst voor het Nieuwe Land: Van, voor en door Flevolanders”.  De vraag is nu tot hoever het woordje ‘Flevolanders’ gaat. 
Het ‘nog bestaande’ coalitieakkoord van VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, ChristenUnie en D66 gaat over de periode 2019 tot 2023 en was getiteld ‘Flevoland: ruimte voor de toekomst’. Hierin werd ingezet op de verbetering van zaken zoals mobiliteit, klimaat, energie, natuur, recreatie, toerisme, openbaar bestuur, economie en werkgelegenheid. 
Tevens werd er gewezen naar de pioniersgeest van de provincie en de belangrijkste kernwaarden van de bestuursstijl, zoals samenwerken, ontwikkelen en investeren. 

Op de site van PVV Flevoland is weinig te vinden en zeker niets meer over de verkiezingen en het programma is te vinden als men op de foto van de landelijk voorzitter klikt. Wat overigens wel te vinden is, is dat er een wisseling is geweest van de functie van de fractievoorzitter. Joram van Klaveren heeft het fractievoorzitterschap overgedragen aan Chris Jansen. HOe lang geleden was dat ook weer.
Enkele punten uit het programma van de fractie in Flevoland zijn: stop de verdere Islamisering van Flevoland; geen opvang van asielzoekers in Flevoland, beperk de toestroom van arbeidsmigranten. 

(Bronnen: AD, RTL Nieuws, Almere Deze Week, PVV Flevoland, lelystad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.06.2023

Een gedachte over “Provincie Flevoland wordt rechts of rechtser ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights