Gaza Journalist (© Pixabay)

OPINIE – Tegenwoordig kan je de zinsnede “Bij nader inzien … “ overal voor gebruiken. Het is namelijk heel slim als je zoiets zegt, want de betekenis is dat je er over nagedacht hebt. En wat is slimmer dan een mens – laat staan een politicus – die zegt dat hij ergens over nagedacht heeft. 

Bij nader inzien 
Zo kan je zeggen ‘Bij nader inzien … heb ik besloten om me terug te trekken als kandidaat-minister-president’. Je kan dit zelfs zeggen, als je nog niet eens officieel bent aangewezen. Tenslotte laat men zien dat er over nagedacht is. Dat is toch helemaal prima. Men kan zelfs zeggen, dat ‘Bij nader inzien … politiek alle vormen van hypocrisie heeft’. Dat kan men zeggen en de conclusie is dan nog veel makkelijker en dat is dat men geen vertrouwen in de politiek heeft. Welnu, join the club. 

Maar wat niet kan is zeggen, dat ‘Bij nader inzien … heb ik besloten arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zionistische terroristen én Hamas kopstukken’.  Men kan dit niet zeggen en de bezetters van Palestina en de Palestijnse verzetstrijders over één kam te scheren. Dat is technisch onmogelijk. Dat houdt ook in dat men niet achter de uitspraak van het ICC kan staan als het gaat om arrestatiebevelen. Het valt me dan ook tegen dat Nederlandse organisaties die achter de Palestijnen staan, het ook toejuichen dat Hamas mensen op de arrestatielijst zouden komen te staan. 

Middle East Eye meldt dat het ICC zwaar geleund heeft op een panel als het gaat om het onderzoek of dat de bezetter en de Hamas verzetstrijders oorlogsmisdaden hebben gepleegd.  Het panel zou het unaniem er mee eens zijn geweest dat de bezettingspremier en de bezettingsdefensieminister oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan. Niet duidelijk is waarom er hier maar 2 bezetters worden genoemd, terwijl besluiten in het oorlogskabinet van de bezetter genomen worden (de naam alleen al). Dus er zijn meer bezetters die onder het arrestatiebericht zouden moeten vallen. Maar het is natuurlijk gewoon een slechte klucht in een achteraf clubhuis als het gaat over arrestaties of bevelen hiertoe. Iedereen weet dat dit niet gaat gebeuren. En begin dan niet meteen te zeuren over sancties, want het westen heeft geen ballen en blijft ‘onvoorwaardelijk’ achter de bezetter staan. Daarnaast is het nog steeds zo, dat de personen van de aanval van – noem eens in 2014 – op Gaza in eerdere dossiers nog steeds aan de macht zijn en – sterker nog – deze genocide uitvoeren, oorlogsmisdaden en daden tegen de menselijkheid uitvoeren. 

Vervolgens worden de namen van de grote verzetsstrijders van Palestina – volgens de media de hoogste leiders van Hamas – Yahya Sinwar, Mohammed Deif en Ismail Haniyeh genoemd, die zogenaamd ook oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zouden hebben begaan. Wat de Nederlandse media en Nederlandse actualiteiten- en praatprogramma’s ook steeds maar beweren – want het enige wat men geleerd heeft, is dat Hamas een terreurorganisatie is, wat bijna elke avond om bepaalde tijd op de Nederlandse zenders is te horen -, want het journaille heeft zich nog steeds niet fatsoenlijk ingelezen in de geschiedenis van de bezette gebieden. De oorlog is niet gestart op 7 oktober, ondanks het feit dat de westerse media ons dat wil doen geloven, de oorlog tegen de Palestijnen is officieel begonnen in 1948. Daarbij komt dan nog bij dat de oorlogsmisdaden uitgevoerd door de huidige bezetters van Palestina tegen het Palestijnse volk al veel eerder bezig waren, ver voordat de staat van de bezetter werd uitgeroepen. Stop nu eens een keer met Hamas als schuldige aan te wijzen, de oorlog tegen de Palestijnen is lang voordat Hamas was opgericht, begonnen. En ja, Hamas heeft geprobeerd om een uitweg te vinden uit de benarde situatie waarin de Palestijnen zaten en nog steeds zitten. En daarna zijn de oorlogsmisdaden van de bezetter van Palestina alleen maar toegenomen. 

Bij het verhaal van de bezetting van Palestina door de bezetter uit Tel Aviv, hoort dan ook nog dat in Ramallah een pop zit, die niet eens weet waar Khan Yunis ligt of Rafah. Laat staan dat die persoon ooit in Gaza is geweest. Nee, Tel Aviv kan steeds zeggen “Bij nader inzien … onze man in Ramallah zorgt voor de mogelijkheden … “ En dat durft het praatprogramma van de vroege avond – elke dag, zelfde tijd – nog te melden dat het gebied van de bezetters uit Tel Aviv het enige democratische ‘land‘ is in de regio. Dan heeft men nog nooit gehoord van de verkiezingen die door Hamas zijn gewonnen. Maar ja, de geschiedenis van de bezetting van Palestina is zo lang, dat het journaille pas echt geïnteresseerd raakte, toen de bezetter echt werd aangevallen. 

“Bij nader inzien … “ Het adviespanel voor ICC bestond uit Lord Justice Fulford (bekend van zaken tegen terroristen in 2005 en de zogenaamde moslimterrorist Saajid Badat), rechter Theodor Meron (Joodse afkomst, en bekend van het Joegoslavië-tribunaal), Amal Clooney (bekend van de genocidezaak op de Yezidi’s in Iraq), Danny Friedman (bekend van onderzoek naar de rechtstaat in een aantal landen, waaronder in het Midden-Oosten) en barones Helena Kennedy (bekend van Charter 88). 

Wat de westerse media vergeten te vertellen is het verhaal gezien van de Palestijnse kant, gezien van Hamas, gezien van de verzetsstrijders. 
Neem bijvoorbeeld de opmerking van Ali Abunimah die op Instagram liet weten: “ … De beschuldigingen van verkrachting tegen Hamas-leiders zijn ongegrond en laten zien dat Karim Khan zich bezighoudt met cynische politiek in een poging de klap van de echte en serieuze aanklachten tegen Israëlische genocideleiders te verzachten. Schaamteloos … “ 
Of de woorden van Abu Ubaida (op Instagram), de woordvoerder van de Al-Qassam Brigades van Hamas. Hij verklaarde dat de leiders van de bezetting hun soldaten in Gaza riskeren om de stoffelijke resten van de gevangenen, die ze zelf hebben vermoord, terug te halen. “ … Hij beweerde dat Netanyahu dergelijke operaties voorrang geeft boven de uitwisseling van gevangenen die niet in overeenstemming zijn met zijn politieke belangen. Het Israëlische leger maakte melding van de dood van een soldaat tijdens een missie om de lichamen van drie in Gaza gevangengenomen kolonisten te lokaliseren …. “ Tevens is er voor de mensen die het Arabisch goed kunnen volgen, een speech van Abu Obeida te vinden op YouTube van enkele dagen terug. 

Op de site van Al Bawaba staat ook een artikel te lezen over de Al-Qassam Brigades, die hadden verklaard dat tijdens een operatie in Rafah 15 bezettingssoldaten zijn aangevallen en geëlimineerd. Op X wordt melding gemaakt van de aanvallen van de verzetstrijders op  een Merkavah-tank en een zionistisch troepen transportvoertuig. Dit gebeurde met Al-Yassin 105 granaten. Tevens worden meldingen gedaan van aanvallen op de bezettingstroepen ten oosten van het kamp Jabalia in de noordelijke Gazastrook.   

Het wordt tijd dat de westerse media het gehele, echte verhaal gaan vertellen. Dagelijks worden Palestijnse vrouwen, kinderen, ouderen en andere burgers geëxecuteerd door de bezetter van Palestina. Deze mensen hebben niets te maken met een of andere oorlog tegen de verzetstrijders van Hamas of andere organisaties. 
‘Bij nader inzien … wanneer gaan de westerse media dat verhaal eens vertellen?’ Vertellen de westerse media ook het verhaal van Motasem A Dalloul – een journalist in Gaza – die zijn baby moet missen omdat de zionistische terroristen het gebied rond zijn huis hebben gebombardeerd?    

(Bronnen: Middle East Eye, Instagram, Abu Obeida, Al Bawaba, YouTube) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights