Tweede Kamer (© Tweede Kamer Tour)

OPINIE – Welnu, wees er blij mee, rechts en rechts-radicaal Nederland, het kabinet Wilders is dan een feit. Het zal voor het gemak een andere premier krijgen, maar ja, die was al een tijdje net zo rechts als meneer Wilders. Dus veel verschil was er niet te merken en dus gaat Nederland als het rechtse land in Europa de politiek in. 

De media kwamen gisteren met de eerste berichten over het nieuwe kabinet, het kabinet Wilders, waarschijnlijk voorgezeten door een premier uit een ander kamp. De eerste enquête is ook al weer ingevuld en dat is ingevuld op het gevoel over de 4 partijen, het kabinet, de premier en de punten die al zo’n beetje boven komen pruttelen. Ik heb nog nooit zoveel negatiefs ingevuld in een enquête. 
Het uitgangspunt van het kabinet Wilders is dat de ‘Nederlander’ het weer beter gaat krijgen, maar dat is maar beperkt, want men vergeet wie er allemaal Nederlanders zijn en wie het allemaal moeilijk hebben. Natuurlijk gaat het bij het kabinet alleen maar om de kiezers van de 4 partijen. Om maar eens wat punten te noemen, gevonden in de regionale media van vandaag. 

Migratie 
Het vorige kabinet – ehhh, hoeveel was het ook weer? oh ja, Rutte IV – is gevallen op dit punt. Staatssecretaris Eric van der Burg, Justitie en Veiligheid op het terrein van Asiel en Migratie, van de VVD – een van de 4 partijen in het nieuwe kabinet – heeft zich de blaren op de tong moeten praten om de Spreidingswet erdoor te krijgen. En wat doet het nieuwe kabinet als eerste? Deze wet onder het tapijt vegen of liever nog bij het grof vuil zetten. En de VVD gaat hiermee akkoord, zelf meneer Van der Burg is akkoord gegaan met het nieuwe kabinet. 

Het is een pure belediging, een schande  als men kijkt naar de punten die onder dit onderwerp vallen. Kabinet Wilders wil dat er minder migranten naar Nederland komen en daar zijn een aantal maatregelen over afgesproken.  

  • De ellende begint al met een nieuwe (tijdelijke) Asielcrisiswet. De naam alleen al, het is een crisis geworden door de politiek, die alleen maar oorlogen steunt, oorlogstuig levert aan bezetters en zo nodig nog meedoet aan oorlogen in Arabische en aanverwante landen, noem Syrië, Yemen, Afghanistan. Maar vooral de steun aan de bezetter van Palestina, wat met dit nieuwe kabinet nog veel erger zal worden
  • De behandeling van asielaanvragen worden opgeschort en de opvang ‘sterk versoberd’. Deze mensen hebben het al slecht en Nederland zal nog maar even een handje helpen. Als we kijken op de site SDG Nederland, zien we onder punt 1 staan dat het punt gericht is op afname van armoede in al haar vormen. Maar Nederland gaat zorgen voor een streng asielbeleid en versobering van de opvang 
  • Afschaffing van ‘asielvergunning voor onbepaalde tijd’. Alsof het niet erger kan. Asielzoekers die al 5 jaar een asielvergunning hebben, kunnen een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Maar dit kan niet meer volgens rechts Nederland
  • Een rem op buitenlandse studenten. Dit punt ontgaat me compleet, wat hebben buitenlandse studenten gedaan? We moeten gelukkig zijn, dat buitenlandse studenten in Nederland willen studeren
  • Maar het kan nog erger. De woordvoerder van de PVV had zijn anti-Islam punten in de koelkast geplaatst, zodat ze niet in de weg zouden staan bij de onderhandelingen. Hij moest koste wat kost het Torentje in. Maar wat blijkt nu? Het eerste punt is weer uit de koelkast gehaald – en dat was te verwachten, de volgende zullen er ook weer uitgehaald worden – . Het kabinet heeft gemeld dat er strengere regels voor gebedsoproepen van moskeeën komen. Op de site van de Overheid wordt aangegeven dat in Nederland helaas sprake is van een toenemende mate van onverdraagzaamheid op basis van religie of levensovertuiging. In het Nederlandse mensenrechtenbeleid is vrijheid van religie en levensovertuiging een heel belangrijk punt. Met het punt van het kabinet, wordt gemorreld aan deze vrijheid, op het moment dat alleen gesproken wordt over moskeeën. Dit is voer voor rechten advocaten

Het buitenlands beleid is nog niet ergens gezien, maar passend bij het strengere migratiebeleid, zal het buitenlands beleid al niet veel beter zijn. Zeker voor de Palestijnen en Palestina zal het nieuwe kabinet van rechts rijk Nederland een slecht teken zijn. Met de 4 partijleiders die nog meer ‘onvoorwaardelijk’ achter de bezetter van Palestina staan, meer dan Rutte IV, zullen de Palestijnen niets te hoeven verwachten van het kabinet. En daar hoort dan ook  coördinator Kaag bij die niets meer hoeft te verwachten. 

En als men dan andere media bekijkt, dan ziet men opmerkingen als, dat het COA zich zorgen maakt over het intrekken van de Spreidingswet, dat asieladvocaten gemeld hebben dat de plannen van het formatie akkoord in strijd zijn met de wet, dat VluchtelingenWerk van mening is dat het nieuwe kabinet het asielsysteem ontwricht, en zo gaat het door. 

Andere punten 
De partijen hadden een grote mond over het eigen risico dat naar beneden zou gaan of helemaal zou verdwijnen. Dat is toch wat anders geworden, daar het eigen risico pas in 2027 van 385 naar 165 euro teruggebracht wordt. Eerst nog even 2 jaar goed verdienen. Maar op het moment dat het eigen risico wordt verlaagd, gaat de zorgpremie omhoog. Want tenslotte moet iemand de prijs betalen en dat is de patiënt. 
Ondertussen gebeurt dit al gedeeltelijk. Neem nu een patiënt die wekelijks of maandelijks medische producten nodig heeft of medicatie. Steeds minder wordt vergoed door de zorgverzekeraar en steeds meer moet de patiënt betalen. Dit brengt met zich mee, dat steeds meer mensen de zorg gaan mijden of geen vertrouwen meer hebben in de zorg of op zoek gaan naar andere middelen. Tenslotte moeten ze het toch zelf betalen. 

Een ander punt is de woningbouw. Er moet meer gebouwd worden, zegt het kabinet. Dat klopt, maar 4 kabinetten Rutte hebben dit niet voor elkaar gekregen en een nieuw kabinet zal het ook niet voor elkaar krijgen. Zeker niet – zie enquête van vandaag – als de bouw van sociale huurwoningen op 30 procent ligt en blijft liggen. Om meer mensen een huis te kunnen geven, moet er meer sociaal worden gebouwd, minimaal 65 procent. Dit brengt met zich mee dat meer mensen een woning kunnen krijgen en van daaruit op zoek kunnen naar een (duurdere) koopwoning. 

Het is nu al warm, maar het lijkt dat we een hete zomer tegemoet gaan. En dan hebben we het nog niet eens over het klimaat gehad. Het klimaat zal het ondergeschoven kindje worden, niet meer groen, niet meer bomen, maar meer grijs. Dit houdt meer warmte in en opwarming van de aarde, minder water wat weggetrokken wordt door het groen en dus meer overstromingen. 

(Bronnen: SDG Nederland, Rijksoverheid, Het Parool, De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights