Breien (©Richard Duijnstee via Pixabay

OPINIE – Het is natuurlijk voor mij onbekend of u afgelopen week de ‘Poppenkast’ in de Tweede Kamer heeft gevolgd, maar het was weer Janken met een hoofdletter J. Natuurlijk heeft de Fabeltjeskrant er in allerlei toonaarden over geschreven, want tenslotte was het een nieuw project om beoogde bewindspersonen voordat ze benoemd werden, aan de tand te voelen. 

D66 project 
D66 Joost Sneller had het lumineuze plan verzonnen en natuurlijk was er een meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer en dus kon de poppenkast beginnen. Vooraf waren de regeltjes afgesproken, zoals géén debat, 1 vraag per persoon en ga zo maar door. Aangezien het nog geen benoemde bewindspersonen waren, kon de Kamer ook nog niet echt ingaan op de portefeuilles van de beoogde bewindspersonen. En dus hebben we een paar dagen kunnen luisteren over de hobby’s van Mona en andere zeer interessante dingen, die ook allemaal schriftelijk afgehandeld hadden kunnen worden. 

Eén keer werd het echt spannend, toen Mona het ineens had over Ajourbreien. Elke journalist natuurlijk onmiddellijk googlen over Ajourbreien, want de beoogd minister houdt van Ajourbreien. Een Ajourbreiwerk ofwel een gaatjesbreiwerk is een bepaalde soort breiwerk waarbij opzettelijk gaatjes in het breiwerk wordt gemaakt, om op die manier een kantachtig effect te krijgen. Dat weten we nu al: de beoogd minister wil graag opzettelijk gaatjes maken; het is te hopen dat er geen gaatjes in haar werk vallen.

Lof der Zotheid
In 1509 schreef Desiderius Erasmus één van zijn bekendste werken, namelijk de Lof der Zotheid. Het is een satirisch werk waarin de godin Zotheid een lofrede houdt op zichzelf en prijst haar algemene weldaden. Volgens de gegevens zouden de zotten door de godin vrolijk en gelukkig worden en de wijze somber en ongelukkig. 
De godin Zotheid zou het kind zijn geweest van de onderwereldgod Plutus en de jeugdige nimf Neotes. Ze had 9 dienaressen: Eigenwaarde, Vleierij, Vergeetachtigheid, Werkschuwheid, Genot, Dwaasheid, Weelderigheid, Drinkgelag en Vaste Slaap. 
Volgens het boek bracht godin Zotheid vrolijkheid en geluk. Aangezien het leven zo’n ellende was, kon de mens zich er beter niet bewust van zijn. Op zulke momenten kwam de Zotheid te hulp met een aangename dwaling van het verstand. Zotheid steunde op onwetendheid, onnadenkendheid, vergetelheid, genot, vreugde, hoop, verbeelding, fabels, meningen, vergissingen en bedrog.  

Waarom dit werk ineens naar boven kwam, weet ik ‘eigenlijk’ niet, maar misschien kwam het door het geheel wat er allemaal gebeurde en de uitspraken die voorheen zijn gedaan door de beoogde bewindspersonen.  
Zo had een beoogd minister bepaalde uitspraken gedaan over moslims in het programma Sophie & Jeroen, waarbij ze aangaf dat “ … We weten dat jodenhaat daar bijna onderdeel is van de cultuur … ” Hier zou men al een aantal dienaressen van godin Zotheid bij in kunnen zetten en enkele steunpilaren van de Zotheid. De beoogd minister is niet van plan om terug te komen op haar woorden, was afgelopen week te merken. 

Een ander beoogd minister heeft gesproken over ‘omvolkingstheorie’. De beoogd minister heeft in de Tweede Kamer laten weten dat het geen complottheorie is en dat ze er geen afstand van de woorden zou nemen. Als ‘omvolkingstheorie’ geen complottheorie is, betekent het dat het echt bestaat. Ook meer leden van de rechtsradicale PVV hebben over de omvolkingstheorie gesproken. 

Bij een symposium rond de bundel The Politics if Replacement (2023) zou de term omvolkingsdenken inhouden dat het eigen volk en de eigen cultuur (meestal wit) worden verdrongen door degenen die als ‘vreemd’ worden gezien. Dit zou dan in de tijd van de Tweede Wereldoorlog een belangrijk item worden. 
Daarentegen zijn er ook mensen zijn die het net andersom zien. Umvolkung zou niet gaan om het verdringen van het Duitse volk of cultuur, maar juist door het inzetten van geschikte bevolkingsgroepen buiten de grenzen van het Duitse Rijk neer te zetten, andere landen te germaniseren, zodat het Duitse volk zou toenemen. Weer anderen gaven aan dat met omvolking werd bedoeld dat de bewoners van de bezette gebieden werden gedeporteerd zodat de Duitsers meer ruimte kregen.  

Het is maar hoe men het bekijkt. In ieder geval wordt de omvolkingstheorie nog steeds gebruikt in de huidige wereld. De ‘zotten’ hebben er tegenwoordig moderne woorden voor, zoals heropvoedingskampen. De Turkssprekende moslimminderheid, de Oeigoeren, worden onderdrukt en gediscrimineerd in China, waarbij ze massaal worden opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen. Volgens China is dit nodig om extremisme te bestrijden. In de kampen in de regio Xinjiang zitten meer dan 1 miljoen Oeigoeren en andere Islamitische minderheden. 

Ondertussen nemen de beoogde bewindspersonen niets terug van wat ze hebben gezegd. Zo is er een beoogd staatssecretaris die de woorden “Minder Marokkanen staat gelijk aan minder overlast en criminaliteit” niet terug wil nemen. En dan is er nog niet gesproken over de ‘Arabische zandbank’ en ‘de meest gewelddadige politieke ideologie die er bestaat en zeker geen godsdienst’ . 
Beoogde bewindspersonen hebben eerder dit soort zaken uitgesproken en nemen geen afstand van die woorden. Ze moeten de gemiddelde Nederlander vertegenwoordigen in binnen- en buitenland. Ik dacht het niet ! En dan durft men nog terug te kijken naar de oranje-wit-blauwe prinsenvlag, die voor een beoogd minister een speciale betekenis voor haar heeft.  

En de sfeer in Nederland is al behoorlijk verpest. Niet de persoon die de Qur’an verbrandde wordt vervolgd, maar 10 personen die probeerden deze verbranding tegen te houden. De omgekeerde wereld. En alsof het niet erger kan, schijnt een geheime lijst met 22 geradicaliseerde moslims ‘per ongeluk’ gelekt te zijn in Amsterdam. Het idee, dat er een lijst is en dan ook nog over moslims. Waar komt het woord geradicaliseerd vandaan? De personen zouden in een radicaliseringsaanpak hebben gezeten – het idee alleen al – , waarbij men spreekt over mensen die mogelijk plannen hadden om te reizen naar zogenaamd Daesh-gebied. 

Nederlanders die meevechten met Oekraïne of met de terroristische bezetters van Palestina (uit Tel Aviv) daar spreekt men niet over. Nee, dat wordt als gewoon beschouwd en verdediging. Tenslotte hebben Oekraïne en de zionistische bezetters van Palestina het recht om zich te beschermen. In tegenstelling tot de Palestijnen.    

De godin Zotheid had 9 dienaressen en een aantal steunpilaren; misschien zijn er een of meerdere te gebruiken door het beoogde kabinet. Onder meer Vergeetachtigheid (‘Ik had er geen actieve herinnering aan’), Eigenwaarde (‘prinsenvlag’), Weelderigheid (‘Alcatel telefoon met te weinig geheugen’), Eigenwaarde (‘Minder, minder,minder’). 
Enkele jaren geleden was er de bekende rubriek van Loek Kessels, in het weekblad Story over dringende levensvragen. De rubriek heette ‘Schrijf ‘t aan Mona’.  Misschien wordt het weer tijd voor zo’n rubriek. 

(Bronnen: Nu.nl, Wikipedia, ANP, NRC, Wikisage, Amnesty, RTL Nieuws, AD, RTL) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights