Provinciehuis Flevoland (© prov Flevoland)

De formatiegesprekken kunnen beginnen. In Flevoland hebben de verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma laten weten dat er geen belemmeringen zijn voor de vorming van een coalitie ‘voor en van alle Flevolanders’. De verkenners hebben gemeld dat de fracties van BBB, VVD, PVV, SGP en ChristenUnie aan de slag kunnen.  

Niet geloofwaardig 
Begin april gaf landelijk voorzitter van de ChristenUnie, Ankie van Tatenhove, aan dat het “niet geloofwaardig” zou zijn, als haar partij in een coalitie in de provincie Flevoland zou plaatsnemen samen met de fractie van PVV.  

De reactie kwam na het advies van de 2 verkenners in Flevoland. De ChristenUnie meldde dat men in het verkiezingsprogramma van de PVV teksten had gelezen als “Tegengaan van de Islamisering van Flevoland”. Dat standpunt botst met het uitgangspunt van godsdienstvrijheid van de ChristenUnie. 

Geen reactie van fractie 
Ondanks de reactie van de partijvoorzitter en de kritiek vanuit de achterban van de ChristenUnie, gingen de gesprekken tussen de 5 partijen gewoon van start. De provinciale fractie van CU heeft niets gemeld hoe de forse verschillen zijn ‘verdwenen’.

De fractie van JA21 was nog een mogelijkheid, maar is toch afgevallen. De mogelijke coalitiefracties hebben 21 zetels in de Provinciale Staten van Flevoland (21 van de 41 zetels), wat een krappe meerderheid is. 

Geen onoverbrugbare verschillen 
De verkenners hebben kunnen melden dat er geen onoverbrugbare verschillen van inzicht zijn tussen de 5 fracties. Daarbij zou het dan onder meer gaan om gevoelige onderwerpen als (opening van) Lelystad Airport, Oostvaardersplassen, landbouw, stikstofbeleid en huisvesting van asielzoekers. 

Voor de coalitie hebben de 5 fracties een aantal kernwaarden vastgelegd. Zoals ‘Heb respect voor de medemens en handel daarnaar’. Belangrijk is tevens de waarde dat inwoners van Flevoland het recht hebben om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze geloven of niet geloven.

Deze laatste kernwaarde moet dan wel passen binnen de grenzen van de rechtsstaat en conform artikel 1 van de Grondwet. Tenslotte is afgesproken dat een gedeputeerde primair een bestuurder is voor Flevoland en dat Haagse partijpolitiek in Den Haag moet blijven.  

(Bronnen: FlevoPost, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.04.2023

2 gedachte over “Flevoland kan gaan formeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights