OPINIE – De Volkskrant had weer zo’n betaalartikel – achtergrondartikel achter de paywall – over de aanslagen op Palestijnen door het bezettingsleger en illegale kolonisten, die Palestijnse burgers aanvallen. Maar zoals te verwachten gaat het over ‘nieuw, donker geweld’ in Israël. Wat een flauw en slap artikel. Het gaat hier over aanvallen op Palestijnen die onder het juk van 75 jaar bezetting leven, het gaat hier om aanvallen door een bezettingsleger en illegale kolonisten.   

Aanvallen op Palestina   
De krant gaf aan dat de druk op het bezettingsleger toeneemt om nog harder in te grijpen. Maar de ‘wijze journalist’ gaf aan dat dit dan meer ‘Palestijns geweld’ zou opleveren. 
Hetzelfde artikel was wel te lezen in de Belgische media. Het artikel zegt dat het bezettingsleger 2 ‘verdachte militanten’ wilde arresteren in Jenin. Nu is het al een tijdje zo dat het bezettingsleger en de illegale paramilitaire kolonisten aanvallen uitvoeren op Palestijnen in en om Jenin. Maar ja, de media noemen deze aanvallers geen militanten. En ook geen woord over het collectieve strafbeleid dat de bezetter steeds krachtiger uitvoert, als een bezettingssoldaat wordt aangevallen. 

Waar is de media die melding doet van een aanval van een militaire drone van de bezettingsmacht die een raket afvuurde op een auto in Jenin? Bij deze onbeschofte aanval kwamen drie Palestijnen om het leven en wel Soheib Adnan Al-Ghoul (27 jaar), Mohammad Bashar Oweis (28 jaar) en de tiener Ashraf Mora Sa’adi (17 jaar). Na de aanval werden Palestijnse medici en brandweerlieden verhinderd om de auto te benaderen en de lichamen van de 3 Palestijnen op te halen. 

Volgens de journalist van het artikel zou het bezettingsleger 2 ‘verdachte militanten’ arresteren (zonder enige vorm van reden, gewoon een wraakactie), waarbij ‘zeker 8 soldaten’ van het bezettingsleger klem kwamen te zitten. Het gepantserde voertuig (‘dikke Bertha’) zou geraakt zijn door een bermbom (waar ze geen last van zou moeten hebben) en kwamen de soldaten van het bezettingsleger onder vuur te liggen. Is het niet zo, dat men het eigen land mag verdedigen tegen aanvallen van de troepen van de bezettingsmacht? 
Tevens gaf de journalist aan dat het vuurgevecht zeker 8 uur duurde en dat de soldaten van de bezettingsmacht pas konden ontkomen, nadat een helikopter ‘al schietend het gebied had vrijgemaakt’.   

Met andere woorden, Palestijnen vermoorden, zodat de aanvallers konden verdwijnen van het toneel. Het artikel gaf aan dat de zogenoemde Palestijnse militanten op maandag ‘ingerekend’ zouden worden. De dag kwam er een Palestijns antwoord, door een aanval op de bezetter. En dinsdag kwam dan een wraakactie: groepen illegale kolonisten gingen te keer in Palestijnse dorpen en steden. Hierbij werden Palestijnen bedreigd, ruiten stuk gegooid, auto’s en huizen in brand gestoken en Palestijnen beschoten en doodgeschoten. Bij deze inhumane acties door groepen soldaten van het bezettingsleger en paramilitaire illegale kolonisten (die ook altijd met wapens rondlopen en niet te lui zijn om deze te gebruiken), werden tenminste 34 Palestijnen gewond, doordat ze met scherp werden beschoten, 140 auto’s beschadigd en een Palestijnse ambulance in de fik gestoken. 

Militanten zei u toch? Aan welke kant zouden die nu zitten? Wat de journalist van de Volkskrant vergeet te vertellen, zoals alle Nederlandse journalisten, is dat de vermoorde Palestijnen ook allemaal een naam hebben.  

Zo liep de 15-jarige Sadeel Ghassan Turkman uit het vluchtelingenkamp Jenin woensdag ernstige verwondingen op doordat ze beschoten werd met een kogel in het hoofd. Later is ze bezweken aan haar verwondingen. 
Nasser Saleh Mohammad Sinan van 55 jaar bezweek dinsdag aan ernstige verwondingen, die hij opliep toen hij op 22 mei met scherp in zijn hoofd was geschoten.   
De 27-jarige Omar Hisham Abdullah Jabara werd door illegale kolonisten doodgeschoten met een kogel in de borst op woensdagavond. 
Op dinsdag werd de 26-jarige Mohannad Faleh Shahada gedood door een illegale paramilitaire kolonist. De 24-jarige Khaled Mustafa Sabah wist te ontsnappen van de plaats van de schietpartij tussen partijen, maar werd door de soldaten van de bezettingsmacht achtervolgd, om daarna gewoon gedood te worden.   

En dan nog maar niet te spreken van de 3 Palestijnen die vermoord werd door een raket die afgevuurd werd bij een drone aanval. Zoals bekend en bij de laatste aanvallen werd het weer duidelijker, dat de bezetters bewust op bepaalde lichaamsdelen schieten, zoals buik, nek maar vooral het hoofd. Dit gebeurt met scherp en is alleen bedoeld om te doden. Niets anders. Dit is meer dan ‘uitschakelen van een tegenstander’. Wanneer komt er een einde aan het doodschieten van Palestijnen? Wanneer schieten vak K, Tweede en Eerste Kamer nu eindelijk eens in de benen en gaan nu echt wat doen en zorgen voor de veiligheid van de Palestijnen?  

(Bronnen: Volkskrant, De Morgen, IMEMC Nieuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights