Moestuin (© Reginal via Pixabay)

PAPENDRECHT – De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben na het tussenvonnis van 27 september 2023 verkennende gesprekken gehad met Chemours. Vorig jaar hebben de gemeenten gezamenlijk een reactie gegeven op het onderzoek ‘Industrie en Omwonenden’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In de verkennende gesprekken ging het over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. 

Proefproject  
Chemours heeft aangegeven iets te willen doen voor de gemeenschap. Tevens is er tijdens de gesprekken gesproken over de vergoeding van schade door de aanwezigheid van de chemische stoffen PFOA en GenX. 
Het bedrijf Chemours zal op basis van de gesprekken een concreet plan ontwikkelen, samen met de gemeenten. Stap 1 gaat over het schoon en gebruiksklaar maken van moestuinen en de recreatieplas Merwelanden. De gemeenten zien dit als een belangrijke eerste stap.

Volgens de gemeenten bestaat de eerste fase uit een proefproject dat door de gemeenten een pilot wordt genoemd. Tijdens deze pilot wordt de grond vervangen in enkele moestuinen. De bedoeling is dat na het proefproject de andere vervuilde moestuinen worden aangepakt. Hierbij gaat het om moestuinen waar nu beperkt of niet uit gegeten mag worden. Deze manier van werken is opgezet om inzichten te krijgen, waardoor het verdere vervolg zo goed mogelijk verlopen kan worden.  

De werkzaamheden worden door een onafhankelijke externe expert uitgevoerd, in samenwerking met de gemeenten en Chemours. De gemeenten zullen zo snel mogelijk de direct betrokkenen informeren. Daarnaast worden extra monsters genomen van het zwemwater van de plas Merwelanden. Dit is dan weer de eerste stap om het zwemwater weer schoon te krijgen. 

Gezond en veilig 
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden zijn van mening dat de leefomgeving van de inwoners gezond en veilig moet zijn. Hierbij mogen de inwoners rekenen op de inzet van de gemeente waarin ze wonen. Daarom is er een gezamenlijke inspanning om zo snel mogelijk te komen tot goede oplossingen voor het opruimen van de vervuiling die is ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX.  

Ondertussen – naast de aanpak van de moestuinen en de zwemplas – praten de partijen Chemours en de gemeenten over verdere acties op basis van het tussenvonnis. Hierbij wordt door de 4 gemeenten gezamenlijk opgetrokken. Gezamenlijk hebben de 4 gemeenten een rechtszaak lopen tegen het bedrijf Chemours (voorheen DuPont). Hierbij gaat het om de vervuiling van gemeentelijke eigendommen met PFOA en GenX. 

Volgens het tussenvonnis heeft de rechter aangegeven dat Chemours aansprakelijk is voor het opruimen van de vervuiling. Indien dit niet mogelijk is, moet het bedrijf de schade vergoeden. Voor de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden voelt de uitspraak van de rechter op 27 september 2023 als erkenning van de jarenlange strijd. 

(Bronnen: Trouw, Gemeente Papendrecht, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.03.2024

Ook te lezen via Dagblad Dordrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights