Gemeentehuis Papendrecht

PAPENDRECHT – De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben een gezamenlijke reactie gegeven op het onderzoek ‘Industrie en Omwonenden’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In april 2021 is een onderzoek gestart naar de risico’s voor omwonenden door uitstoot van stoffen door de industrie. 

Onderzoek naar uitstoot stoffen
Twee jaar later werd aangekondigd dat er een publicatie zou volgen van het onderzoeksrapport ‘Industrie en Omwonenden’. Het rapport werd in april 2023 gepubliceerd en in juli hebben de gemeenten een gezamenlijke reactie uitgegeven. 

In het rapport wordt gezegd dat de gezondheid van omwonenden van industrie betere bescherming verdient door bedrijven, lokale overheden en omgevingsdiensten. Het blijkt dat lokale overheden en omgevingsdiensten niet alle beschikbare middelen gebruiken om de uitstoot van de industrie te verminderen en bedrijven te houden aan de bestaande normen en regelgeving.     
Daarnaast worden de gezondheidsrisico’s niet systematisch gemeten en hebben de genoemde instanties niet altijd een compleet beeld van de uitstoot. Dit heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gesteld in het rapport ‘Industrie en Omwonenden’. Het onderzoek van de Raad begon bij Tata Steel in IJmuiden en werd later uitgebreid naar Chemours in Dordrecht en Asfalt Productie in Nijmegen.  

Reacties 4 gemeenten 
In de reacties van de gemeenten wordt aangegeven dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek heeft gedaan naar de bescherming van de inwoners in Nederland tegen de risico’s van industriële uitstoot en lozingen. Deze uitstoot en lozingen kunnen schade veroorzaken aan de gezondheid aan omwonenden en andere inwoners. 

Het onderzoek van de Onderzoeksraad is begonnen bij Tata Steel in IJmuiden en werd later uitgebreid naar Chemours in Dordrecht en Asfalt Productie Nijmegen. De Onderzoeksraad – dit staat te lezen op de site van de gemeente Papendrecht – geeft aan dat de gezondheid van omwonenden van industrie beter beschermd moet worden door bedrijven, overheden en omgevingsdiensten. De gemeenten Dordrecht en Sliedrecht zijn onder meer geïnterviewd om een goed beeld te krijgen van de situatie rondom Chemours. 

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben het uitgebreide rapport bestudeerd en zijn blij met de uitkomst. De 4 gemeenten zijn blij met het rapport van de Onderzoeksraad. Hoewel de aanbevelingen niet gericht zijn aan de gemeenten, vinden de 4 gemeenten het belangrijk om ook hun bijdrage te leveren aan de bescherming van de inwoners. Dat wordt onder meer gedaan in samenwerking met onder andere de omgevingsdiensten, de provincie en het Rijk. 

In het rapport wordt meermaals genoemd dat het informeren van de inwoners van groot belang is. Dit wordt door de 4 gemeenten onderschreven en ze blijven de inwoners dan ook zo goed mogelijk informeren. De gemeenten zijn van mening dat de inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de uitstoot van stoffen als PFAS. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in het water en niet in het voedsel. De uitstoot moet volgens de gemeenten stoppen. De 4 gemeenten verwachten van de bedrijven een groter gevoel van verantwoordelijkheid en hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de uitstoot van die bedrijven.  

(Bronnen: Onderzoeksraad, Gemeente Papendrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.08.2023

2 gedachte over “Gemeenten reageren op onderzoek ‘Industrie en Omwonenden’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights