UTRECHT – In heel Utrecht zal op 26 augustus de Plandeldag worden gehouden. Plandelen betekent wandelen en plastic ruimen. Indien men de WePlog-app heeft en gebruikt, kan men bijhouden welke straten reeds zijn / worden opgeruimd. Het doel is om op 26 augustus 2.000 straten, stoepen en paden op te ruimen. 

De Plandelman
Redacteur / journalist Anton Damen is van mening dat duurzaamheid per saldo de goedkoopste optie is. Natuurlijk heeft hij zonnepanelen op het dak en meer duurzame opties geïnstalleerd. Maar naast het werk als journalist, ruimt hij ook troep op, met zijn bijnaam de Plandelman. Dit begon klein (solo), waarna een buurman en een buurvrouw zich aansloten. Op die manier met een eigen whatsappgroep in de wijk ontstond Lunetten Plandelt! met momenteel zo’n 100 leden. 
Met regelmaat wordt het zwerfafval in de wijk opgeruimd. En dit heeft effect, daar ondertussen steeds meer groepen ontstaan, zoals Zuilen Plandelt! en Witte Vrouwen Pandelt!

Anton Damen is graag bereid om gratis op scholen een speciale Plandelles met demo te geven. Daarnaast organiseert hij voor bedrijven en organisaties Plandel Clinics en Plandel Masterclasses. Gezamenlijk kan men korte metten maken met het zwerfafval, plastic soep en andere onfrisse zaken. 

Plandelen
De gemeente Utrecht heeft nu op haar site opgeroepen om in heel Utrecht te gaan plandelen op 26 augustus. De Plandelman heeft alle opruimhelden van Utrecht opgetrommeld voor deze giga-schoonmaak. Men wil in één dag 2.000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij maken. Hierdoor zal de stad groen kleuren (middels de app). Aanmelden kan / kon via info@plandelen.nl .   

De opruimactie via het plandelen zal om 9.00 uur beginnen bij het Krachtstation Kanaleneiland. De hele dag zijn er over de hele stad activiteiten in het kader van het plandelen mee te maken. Daarbij hoort natuurlijk wel het zwerfafval opruimen wat men tegenkomt en dit te melden via de app. Zo is ook de Partij van de Dieren bezig om 11.00 uur, verzamelplek De Bunk. Hiervoor is om 10.00 uur Buurtbel aan de plandel, waarbij het verzamelpunt is bij de ingang bij Peters Bistro (Griftpark). Om 14.45 is het tijd voor Lunetten Plandelt! met als verzamelpunt de Musketon. Ook is er om 15.00 uur een peukenplandeling in Overvecht. Het gehele programma is te lezen op de site van Plandelen

WePlog is de app (gratis te downloaden) die je ecologisch doet wandelen. Het zwerfafval moet zo efficiënt mogelijk opgeruimd worden, waarbij het goed is te weten waar men de meeste kans heeft om zwerfvuil te vinden. Belangrijk hierbij is dat het werk niet dubbel gedaan gaat worden. Daarvoor kan men de gratis app WePlog gebruiken waarmee de opruimsessies worden getraceerd. 

Door de werkzaamheden vast te leggen in de app, zien de andere opruimhelden waar iemand laatst een straat, een weg, zelfs een stuk van het strand heeft opgeruimd. Die sessie kleurt (tijdelijk) groen op de kaart van WePlog. Daarom kunnen de andere WePlog gebruikers in een ander gebied, niet-opgeruimde straten (de rode straten in de app) zwerfafval gaan opruimen. 

(Bronnen: Gemeente Utrecht, Utrecht Plandelen, WePlog, Heveadorp)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights