Zonnebloem

DORDRECHT – Van 31 mei tot en met 2 juni is het weer tijd voor Het Dordtse Weekend van de Natuur. In dit weekend staat de natuur op het Eiland van Dordrecht in de schijnwerpers. Daarom nodigen de gemeente Dordrecht en de groene organisaties alle inwoners van de gemeente uit om juist in dit weekend de natuur van dichtbij te beleven. 

Gevarieerd activiteitenprogramma
Het weekend zal een gevarieerd activiteitenprogramma laten zien. Daarnaast kunnen bewoners, verenigingen of organisaties zich aanmelden met hun natuuractiviteit. Het aanmelden kan tot 28 maart middels de site van Groenblauw Dordrecht. Het complete programma is vanaf april op dezelfde site te vinden en op de verschillende sociale media.
De gemeente Dordrecht en de groene organisaties vragen met dit initiatief aandacht voor de Dordtse biodiversiteit. Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan planten en dieren. Hierbij is een goede diversiteit belangrijk voor het klimaat en voor een gezonde leefomgeving. Voor planten, dieren én mensen. 

De biodiversiteit staat in heel Nederland onder druk. Hierdoor zijn veel soorten planten en dieren zeldzaam geworden of zelfs al helemaal uitgestorven. Het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente verdient de aandacht van álle inwoners van Dordrecht. 

Om hier wat aan te doen, roepen de initiatiefnemers bewoners en verenigingen op actief deel te nemen aan het Dordts Weekend van de Natuur. Natuurlijk vindt iedereen de natuur van groot belang en juist deze mensen worden uitgenodigd om een activiteit te organiseren. Hierbij valt te denken aan een ruilbeurs voor stekjes, natuurwandelingen, een speurtocht naar insecten, een vlinderexcursie of een kruidenworkshop in de eigen tuin. Alle kleine en grote initiatieven die de natuur van Dordrecht dichter bij de bewoners brengen, worden omarmd. 

Groene wijken  
Belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad zijn groene wijken. Tevens ook voor de leefbaarheid van de wijk voor de bewoners. Daarnaast zorgen groene zones in de verschillende wijken voor schonere lucht. Tevens zijn de groene zones ruimte om te bewegen en te ontspannen. Ook is meer groen prettig bij hitte, wat overigens ook geldt voor de eigen tuin. 
Bomen en planten voorkomen zogenaamde hittestress. De gemeente Dordrecht is van mening dat versteende wijken vergroend moeten worden, zodat de omgeving ook meteen aantrekkelijker wordt gemaakt. Bij voorkeur doet de gemeente dit samen met de bewoners. 

De natuur is altijd dichtbij op het Eiland van Dordrecht. Langs oevers, op dijken en zelfs midden in de stad. Zo is de Biesbosch ook behoorlijk dichtbij. De zoetwatergetijde natuur – die uniek wordt genoemd – van het gebied vindt zelfs haar weg tot in de stedelijke omgeving. 
De gemeente wil de natuur stimuleren door het aanleggen van groene zones en parken. Zo wordt het voor de bewoners steeds aantrekkelijker en gezonder gemaakt om in de stad te wonen en te werken. Op deze manier wordt de natuur geholpen én wordt het welzijn van de inwoners van de gemeente Dordrecht verhoogd.   

Tevens streeft de gemeente ernaar dat alle Dordtse basisscholen in 2030 een groenblauw schoolplein hebben. Zo’n schoolplein is gezond en maakt de kinderen bekend en vertrouwd met de natuur onder het spelen. Buitenspelen in de natuur is goed voor de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Tevens kan een groenblauwe buitenruimte als lesruimte worden gebruikt, waardoor kinderen al jong bewust worden gemaakt van de natuur en het klimaat.

(Bronnen: Gemeente Dordrecht, Groenblauw Dordrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.03.2024

Ook te lezen via Dagblad Dordrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights