Terrorist

OPINIE – In tijden van het debat met een ‘mogelijke premierskandidaat’ die staat te friemelen over de rechten van de moslims in Nederland, worden kosten nog moeite gespaard bij een ochtendprogramma, zelfs een wetenschapper werd uit de kast gehaald, om te melden dat het dreigingsniveau in Nederland verhoogd is geworden. En natuurlijk moet het dan weer gaan – zoals elke keer hetzelfde afgezaagde riedeltje – over Jihadisten en salafisten. Deze mensen zouden een gevaar zijn voor Nederland. 

Gevaar voor Nederland 
Maar laat het nu eens duidelijk zijn, dat het standpunt van Nederland – uitgedragen door de demissionair premier of minister van Buitenlandse Zaken of een Nederlandse delegatie – dat wordt uitgedragen, wat een gevaar vormt voor Nederland. Nederland heeft bijvoorbeeld steeds aangegeven ‘onvoorwaardelijk te staan achter de bezetter van Palestina’ en tevens heeft de Nederlandse delegatie niet de ballen om te stemmen in de VN. 
En dan geeft de demissionair minister van Buitenlandse Zaken aan dat ze een zin mist in het slotakkoord van de VN over ‘het recht van de bezetter om zich te verdedigen’. Maar elke keer wordt er niet gesproken over het recht van de Palestijnen om zich te verdedigen. En nee, demissionair minister en daarnaast ook de ‘mogelijke premierskandidaat’, nee, de aanval van Hamas staat niet op zichzelf, maar draait om 75 jaar bezetting. Het gaat om het feit dat de bezetter van Palestina al 75 jaar bezig is om Palestina kapot te maken, waar bij elke aanval de infrastructuur kapot wordt gemaakt, en waar bij elke aanval Palestijnen worden vermoord of worden verdreven. 

Dreigingsniveau
Zoals zo vaak, komen de media met artikelen die achter een paywall geplaatst worden. Aan de ene kant is dit waarschijnlijk bedoeld om geld te verdienen aan de journalistiek. Echter de belangrijkste reden is dat alleen reacties geplaatst kunnen worden die passen in het verhaal van deze media. 

Zo kwam Trouw met het artikel ‘Kans op aanslag in Nederland gegroeid, NCTV verhoogt dreigingsniveau’. In het artikel zou gesproken worden over terroristische aanslagen, waarbij de journalist aangeeft dat de kans op een aanslag in Nederland is gegroeid. Hierbij wordt gewezen naar een rapport van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Gaza-oorlog.  
De Volkskrant komt dan met een artikel dat wel te lezen is, zonder dat de lezer moet betalen voor deze ’belangrijke informatie’. Volgens het artikel heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau verhoogd van niveau 3 naar niveau 4.   

Op de site van NCTV wordt aangegeven dat er 5 niveaus zijn als men spreekt van dreiging. Het gaat hierbij om niveau 1 (de terroristische dreiging in Nederland is minimaal), niveau 2 (de dreiging is beperkt), 3 (de dreiging is aanzienlijk), 4 (de dreiging is substantieel) en 5 (de dreiging is kritiek). Gezien het feit dat de NCTV het dreigingsniveau heeft verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel), zou betekenen dat de kans op een aanslag in Nederland ‘reëel’ is. Deze informatie komt uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van december 2023. En dan komt het weer “ …  de dreiging vanuit het Jihadisme is toegenomen … “ Hierbij wordt onder meer verwezen naar het opgelaaide conflict in ‘Israël’ en de Palestijnse gebieden, Qur’an schendingen en het oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties. Niet wordt gesproken over de winst van radicale rechtse partijen in Europa, die woorden meebrengen als ‘Kopvoddentax’, ‘Minder Marokkanen’ en zaken als dreigen van het sluiten van moskeeën, verbod op de hijab, undercover werk in moskeeën, belastingdienst dat diep onderzoek doet naar moskeeën en Islamitische scholen en ga zo maar verder.   

‘From the sea … ‘
De NCTV verhoogt het dreigingsniveau, omdat zogenaamd de ‘dreiging vanuit het Jihadisme’ is toegenomen. De Volkskrant noemt er meteen bij, dat de NCTV al in mei heeft gerapporteerd dat de terroristische dreiging in Nederland was toegenomen. Er zouden zelfs berichten circuleren dat Jihadistische organisaties voorbereidingen troffen voor aanslagen in Europa, waarbij Nederland specifiek werd genoemd. Het dreigingsniveau werd alleen niet verhoogd en het zogenaamde opgelaaide conflict tegen Gaza was niet eens begonnen. 

Waar komt dan de wijsheid vandaan dat de dreiging in mei was toegenomen? In het Dreigingsbeeld wordt onder meer aangegeven dat er sprake is van een verhoogde terroristische dreiging, ondanks de dreiging van transnationale netwerken die zijn verbonden aan buitenlandse Jihadistische organisaties is afgenomen ten opzichte van het begin van het jaar. Tevens geeft de NCTV in het Dreigingsbeeld aan dat de Nederlandse Jihadistische beweging in zijn geheel minder actief lijkt te zijn dan enkele jaren geleden, ondanks dat het gedachtegoed zelf niet verdwenen is. 
Waarom dan nú juist deze verhoging, blijft als vraag staan. Daarop geeft de NCTV aan dat de aanval op Gaza mogelijk de Jihadistische beweging opnieuw zou kunnen mobiliseren. En dat zou men dan raar vinden, zeker als men in de Tweede Kamer weer valt over de uitspraak “From the river to the sea, Palestine will be free”. Deze zin mag in de Tweede Kamer nog steeds niet of nauwelijks gebruikt worden, want anders staat men weer op zijn achterste politieke poten. 

In haar artikel gaat De Volkskrant verder en weet te melden dat de dreiging zou komen van Daesh en Al-Qaida. Dus niet van Hamas ! Er wordt natuurlijk niet gesproken over het standpunt van het westen over de bezetting van Palestina, een bezetting van 75 jaar. Nee, het wordt zo gedraaid dat Daesh en Al-Qaida de oorlog tegen Gaza zouden gebruiken om sympathisanten aan te sporen aanslagen te plegen in het westen. 
Weet men bij de NCTV hoeveel sympathisanten van beide groeperingen in Nederland zijn en hoeveel van deze sympathisanten actief zijn? Misschien is het verstandig om dit eens openbaar vast te leggen. 
Tevens zou het verstandig zijn als het westen eens aan zou geven, dat de dreiging ook komt door de acties van datzelfde westen. Denk hierbij aan de keiharde aanvallen op moslims en moslimgroeperingen, maar ook dat een groepering als Daesh is ontstaan door het westen (direct en indirect). Osama Bin-Laden was al eerder in beeld bij de inlichtingendiensten, maar werd pas aangevallen na 9/11 omdat het toen voor het westen beter uitkwam. Om daarna jaren Afghanistan lang bezet te houden, zoals nu nog steeds landen worden bezet, uitgebuit en gekoloniseerd.  

De aanvallen op Gaza zijn niet op 7 oktober begonnen, maar zijn al veel eerder begonnen. En bij elke aanval werd van alles verwoest, maar het westen deed niets. Bij stemmen in de VN doet Nederland niet eens mee. Tenslotte heeft Hamas veel sympathisanten in de wereld, ook in Nederland, maar heeft niemand opgeroepen om aanslagen te plegen. Hamas heeft niets met Daesh of Al-Qaida te maken. Hamas is op democratische wijze gekozen, Nederland zou daar zelfs achter moeten staan, maar dit wordt niet geaccepteerd. Daarbij komt dan nog dat de bezetter van Palestina Hamas een tijdlang heeft gesteund om scheuring binnen de Palestijnse politiek te krijgen.    

(Bronnen: Trouw, Volkskrant, NCTV, NOS, De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.12.2023

2 gedachte over “De week van … de Dreiging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights